Hier groeit verf

Hollandse lijnolie verbouwd op Hollandse bodem, door Hollandse boeren, en staat daarmee garant voor kwaliteit voor de vakman.

Hier groeit verf?

Vlas is een Oudhollands gewas, wat geteeld wordt voor de zaden, en voor de vezel. Van de vezel wordt bijvoorbeeld linnen gemaakt, en van de zaden lijnolie. Dit jaar is er van de zaden van de zeven hectare vlas 6000 liter lijnolie geperst, welke dit najaar door ons toegepast wordt in de productie van Aquamarijn verven en Rigostep Royl producten. U herkent de Hollandse lijnolie aan het zegel op de blikken, oogst 2013 Haarlemmermeerpolder.

Het maken van de juiste keuze

Het bindmiddel van Aquamarijn verven is lijnolie, een olie die wordt gewonnen uit vlaszaad, een onuitputtelijke natuurlijke bron. Hoewel we de keuze van het gebruik van de grondstoffen en de herkomst ervan steeds zorgvuldig afwegen, was het een heikel punt dat lijnolie inmiddels uit Canada en Rusland moest komen, en vlas nog nauwelijks meer verbouwd werd in Nederland. Voor de productie van lijnolie hebben wij daarom besloten te onderzoeken of het produceren van Hollandse lijnolie mogelijk is voor onze diverse verf- en olieproducten.

Gewoon doen

Het project om ons eigen vlas te gaan telen is drie jaar geleden tot stand gekomen met onder andere Paul Bos van Fortboerderij Dijkzicht, loonbedrijf RVR en zadenleverancier Van de Bilt. Hun gezamenlijke expertise in het telen vormt een belangrijke bouwsteen voor de verdere ontwikkeling van dit initiatief. Dit jaar hebben Havenbedrijf Westpoort en Waternet in Amsterdam zich onder regie van Bio Based Connections Amsterdam ook aangesloten en zijn er meer dan zeven hectaren vlas ingezaaid.