Foto: 2018/10_handige.jpg

10 handige tips voor het schilderen van je huis

Je huis schilderen kun je natuurlijk gewoon zelf doen. Je hoeft niet perse gebruik te maken van de (dure) diensten van een schilder. 

Toch is het wel verstandig om van tevoren duidelijk te hebben wat je moet doen. Als je fouten maakt, kan dat later tot problemen leiden. Ga jij je huis binnenkort een frisse schilderbeurt geven? Lees eerst deze 10 tips!


1.Werk in de juiste volgorde

De juiste volgorde bij al het schilderwerk is éérst ontvetten, dan pas schuren en daarna schilderen. Veel mensen doen de eerste twee stappen andersom. Dat is jammer, want als je eerst schuurt en daarna schoonmaakt, pakt de verf minder goed.

2. Ontvetten kan met ammonia

Er zijn speciale ontvettingsmiddelen. En hoewel die misschien iets minder stinken dan ammonia, werkt het precies hetzelfde. Ammonia is ook nog eens veel goedkoper! Maak het hout goed schoon met een vochtige doek en droog het hout na als je al snel aan de slag wilt. Let vooral op dat de randjes, hoekjes en gaatjes goed worden ontvet en gedroogd.

3. Schuren: schuurmachine en schuurpapier

De schuurmachine is ideaal voor de grotere oppervlakken. Nu het hout goed schoon is, is het effect van het schuren optimaal. Begin met het schuren van de grotere delen. De randjes en hoekjes kun je beter met de hand doen. Ga van grof schuurpapier naar steeds fijner.

4. Schuren: tot op de bodem?

Sommige mensen denken dat je bij het schuren perse tot het blanke hout moet gaan. Dat hoeft echter niet altijd. Als de bovenliggende verflaag nog mooi glad is en goed aan het hout is gehecht, kun je er overheen schilderen. Maar als de verf poederig is of aan het afbladderen is, moeten die delen zo ver mogelijk worden afgeschuurd. Het hout moet netjes glad aanvoelen, al mogen er nog resten verf op zitten.

5. Na het schuren afstoffen

Schuren levert enorm veel stof op. Je moet het hout nu niet meer vochtig maken of ontvetten, want daarmee sluit je het hout weer af. Terwijl je het net hebt opgeruwd zodat de verf goed kan pakken. In plaats daarvan stof je alles af met een droge, zachte doek. De stofzuiger doet ook wonderen tijdens en na het schuren.

6. Denk om stofkapjes

Als je veel moet schuren, zijn stofkapjes eigenlijk onmisbaar. Het stof is slecht voor je longen en je kunt er flink last van krijgen. Stofkapjes zijn niet alleen veiliger, maar ze zorgen ook dat je je een stuk beter blijft voelen tijdens en na de klus.

7. Werk met goede verf

Je kunt het beste werken met goede verf van een bekend merk. Over het algemeen gaat deze verf langer mee dan hele goedkope verf. Toch hoeft verf van een merk niet duur te zijn. Je vindt bijvoorbeeld ook wel aanbieders die goedkope verf aanbieden van goede merken, omdat ze gebruik kunnen maken van bulk inkoop.

8. Water- of terpentine basis?

Bij verf kun je kiezen uit twee soorten: verf op waterbasis of terpentine basis. Het maakt niet echt uit welke je kiest, want de kwaliteit van beide is prima. Alleen dit: gebruik nooit twee verschillende soorten! De ene soort pakt namelijk niet goed als hij over de andere soort heen wordt gesmeerd. Ga dus altijd voor zowel grondverf als lak op dezelfde basis. Ook als je over een oude verflaag heen wilt schilderen!

9. Plak alles goed af

Voordat je gaat schilderen, moet je waarschijnlijk wel het een en ander afplakken. Zelfs de beste schilder weet dat er weleens geknoeid wordt. En onthoud dat het afpoetsen van verf veel meer werk is dan het afplakken van de stukken waar je geen verf wilt hebben.

10. Werk van boven naar beneden

Ga je in een ruimte meerdere schilderklussen doen? Werk dan van boven naar beneden. Doe eerst het plafond, dan de muren en daarna de kozijnen en/of plinten. Je knoeit namelijk nog weleens tijdens het schilderen, waarbij je dan alleen knoeit op delen die nog geverfd moeten worden. Dat scheelt je heel wat werk! Ga je de muur opnieuw behangen? Dan kun je dat als laatste doen, waardoor er geen verf op je nieuwe behang kan komen.

Iedereen doet weleens een schilderklus. Het schilderen van een muur of een plafond is over het algemeen gemakkelijker dan schilderen op hout. Dat komt omdat je bij hout meer voorbereidingen moet doen. Toch is het altijd een vrij simpele klus waar je niet perse een professional voor nodig hebt. Zeker als je deze tien adviezen opvolgt.

Reacties
Anderen bekeken ook