string(1) "p"

Wat veroorzaakt een krakende trap

Een krakende trap kan heel vervelend zijn en zeker als de verwarming aan gaat in huis is het een veelvoorkomend probleem. Wat kun je er tegen doen?

Niet de trede, maar het stootbord kraakt

Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: het is niet de trede van je trap die dat krakende geluid maakt. Het gekraak komt vaak uit het stootbord. Dat is het rechtopstaande, vlakke bord dat de opening tussen twee treden (bij een gesloten trap) dichtmaakt. Het stootbord zet druk op de trede, met een krakend geluid tot gevolg. Wat die druk veroorzaakt? Dat kan van alles zijn: temperatuurschommelingen waardoor het hout gaat ‘werken’, algemene slijtage, vochtig binnenklimaat of wrijving tussen de treden.

Hoe kan ik een krakende trap verhelpen?

Heb je een houten trap en ben je klaar met die krakende trap? Kijk dan eerst wat de oorzaak is. Afhankelijk daarvan kun je bepalen hoe je het probleem wil verhelpen. Zitten er bijvoorbeeld kieren in de stootborden? Dan kan het helpen om het vuil tussen de kieren te verwijderen en ze vervolgens op te vullen met houtlijm. Soms volstaat een behandeling met olie om van het gekraak af te komen.

Totaaloplossing: traprenovatie

Kom je tijdens je onderzoek tot de conclusie dat je trap versleten is? Dan is een traprenovatie het overwegen waard. Wij toveren je trap om tot een volledig nieuwe trap, veelal binnen één dag en zonder hak- en breekwerk. Je trap ziet er weer als nieuw uit en kraakt niet meer. Zo kun je weer stilletjes naar boven of beneden en maak je geen medebewoners wakker bij een nachtelijk toiletbezoek.

Wil je graag een langetermijnoplossing voor je krakende trap? Maak dan een afspraak voor een traprenovatie voor jouw trap.