Wat je moet weten voordat je een vlizotrap koopt?

Je bent op zoek naar een vlizotrap, hierin is enorm veel keuze. Hoe weet je nu waar je op moet letten en welke trap het beste past bij jouw situatie.

Guido van Loon 28 September 2021

Na het lezen van deze blog kun jij je keuze maken. Je vindt een groot assortiment vlizotrappen op Houtcompleet.nl.

Belangrijke maten

Allereerst moet je weten welke maten je vlizotrap moet hebben, om de juiste vlizotrap te kunnen kiezen. Meet de volgende maten op:
- Hoogte vloer tot plafond
- Lengte en breedte van je trapgat

Verschillende materiaal

Vlizotrappen heb je voornamelijk in hout, maar voor een langere levensduur heb je tegenwoordig ook metalen vlizotrappen.

Soorten vlizotrappen

Vlizotrappen zijn er in 3 verschillende soorten. De meest voorkomende trappen zijn uitklapbaar, ze bestaan dan uit 3- of 4 delen. Daarnaast zijn er uitschuifbare vlizotrappen. Deze bestaan uit 2 delen. Een klein deel van de trap zit aan het luik vast en het lange deel is schuifbaar. Als laatst heb je nog een schaartrap. Deze trap is uitvouwbaar en neemt daardoor weinig ruimte in. Van de schaartrap heb je ook elektrische varianten. Deze kunt je in en uitklappen met behulp van een afstandsbediening. Ideaal voor bijvoorbeeld wat oudere mensen die de kracht niet meer hebben om een vlizotrap naar beneden te trekken.

Isolatie

In het luik van een vlizotrap zit isolatie materiaal. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht niet verloren gaat. Dit wordt weergegeven als een W/m²K waarde. Hierbij is 1,2 W/m²K neutraal. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie.

Accessoires

Niet alle trappen hebben accessoires. Het is goed om na te denken of je deze wel zou willen, dit maakt je zoekgebied direct een stuk kleiner.
De meest voorkomende accessoires zijn: leuning en beschermvoetjes

De trap passend maken

De belangrijkste maat als je de vlizotrap gaat kopen is de bakmaat. Deze staat gelijk aan de maat van je trapgat. Standaard wordt de bak iets kleiner geleverd zodat deze in je trapgat past. De hoogtes zijn vaak standaard, maar deze kun je zelf inkorten.

Reacties