Foto: traplift-aanschaffen-tips

Waar moet je zoal aan denken bij de aanschaf van een traplift?

Als je erover denkt om een traplift te laten installeren, zijn er enkele belangrijke zaken die je eerst goed moet overwegen.

Een traplift kan een bevrijdende aanvulling op je huis zijn, maar het is ook een behoorlijke investering. Dus moet je er absoluut zeker van zijn dat dit de juiste keuze voor je is. Voordat je een traplift aanschaft, moet je goed bedenken hoe vaak je naar boven moet. Het zou ook kunnen dat wanneer je je woonruimte op de begane grond meer leefbaar maakt, dit op de lange termijn een betere en goedkopere oplossing is.

Als je weinig mobiel bent, is een traplift misschien niet de juiste keuze voor je. Trapliften zijn met name ontworpen voor mensen die wel korte afstanden kunnen lopen, maar moeite hebben om de trap op en af te gaan. Ze zijn minder geschikt voor mensen die niet een korte afstand kunnen lopen. Dit betekent dat als je een progressieve handicap hebt, een traplift misschien niet de juiste keuze is. Maar als je mobiliteitsprobleem stabiel is, je hebt bijvoorbeeld een bepaalde hartaandoening, artritis, of een beroerte gehad, dan zou een traplift je leven flink kunnen verbeteren.

Misschien kun je wel op de begane grond rondlopen, maar kun je ook je knieën buigen? Voor de meeste trapliften geldt dat je moet kunnen zitten, dus als je je knieën niet kunt buigen, kun je daar moeite mee hebben. Er zijn trapliften waarop de gebruiker kan gaan staan, maar deze worden meestal niet aanbevolen. Een goede leverancier kan je adviseren of je trapruimte hoog genoeg is voor een van deze gespecialiseerde trapliften.

Een standaard traplift heeft een trap nodig die minstens 70 cm breed is, hoewel je ook speciale trapliften kunt krijgen voor smallere trappen. Je trap moet een bepaalde structurele sterkte hebben omdat de trapliftrail is bevestigd aan de trap, niet aan de muur. Ga er niet vanuit dat de lift aan één bepaalde kant wordt geïnstalleerd, omdat een traplift links of rechts kan draaien. De monteur kan hierover zowel vanuit een technisch oogpunt als voor je eigen gemak adviseren.

Als je denkt over een verbouwing van je huis of een opknapbeurt, is het een goed idee om dit te laten doen vóórdat een traplift is geïnstalleerd. Het zal niet gemakkelijk of goedkoop zijn om een eventuele trapbekleding te vervangen nadat een traplift is gemonteerd.

Je moet de bediening van de traplift goed kunnen gebruiken. Dit zijn meestal drukknoppen maar een joystick of een schakelaar kan ook worden geïnstalleerd. De bediening kan aan de linker- of rechterkant van de armsteun geplaatst worden, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker. Als je een verzorger hebt, is het mogelijk dat er meerdere afstandsbedieningen worden geïnstalleerd zodat iemand anders je kan helpen met het gebruik van de traplift. Er zijn ook trapliften met een geluidsalarm, zodat gebruikers met een visuele beperking weten wanneer de lift zich aan de boven- of onderkant van de trap bevindt.

Kosten

De kosten van de traplift zelf zijn wellicht niet de enige uitgaven die je tegenkomt als je besluit om er eentje aan te schaffen. Er kunnen problemen ontstaan bij het installeren of gebruiken van de traplift als er een moeilijke hoek aan de boven- of onderkant van de trap zit. Of een onhandig geplaatste radiator kan de toegang tot de stoel blokkeren. Misschien zul je zelf aanpassingen aan de trap moeten aanbrengen, bijvoorbeeld het verplaatsen of wijzigen van de balustrades.

Je kunt een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) om een traplift installatie te financieren. Door die wet heeft de gemeente compensatieplicht voor voorzieningen en vergoedingen voor alle mensen met een handicap. De kosten voor een traplift vanuit de WMO zijn echter niet volledig gratis. Er wordt vaak gevraagd om een eigen bijdrage. Het nadeel is echter wel dat je niets in te brengen hebt wanneer de traplift vanuit de WMO geregeld wordt. De gemeente levert dan standaard en zorgt voor de montage van de traplift.

De aanschaf van een gebruikte traplift i.p.v. een nieuwe kan ook een flinke kostenbesparing opleveren.

Reacties