Foto: 0-2023/traplift_afbeelding_1.jpeg

Trapliften voor verschillende trapsituaties: welke traplift past bij mijn trap?

Hoewel trapliften in de basis op elkaar lijken, verschillen trapliften veel van elkaar.

Joost 04 Juli 2023

Zo is elk zitje net anders ontworpen en heeft de ene traplift een veiligheidsgordel waar de andere traplift een opklapbare voetenplank heeft.

Eén van de belangrijke aspecten waarin trapliften van elkaar verschillen, is echter de manier waarop ze afgestemd kunnen worden op het verloop van de trap. Welke traplift past immers bij jouw trap?

Het verloop van de rail

In veel gevallen maakt het niet uit hoe groot de stoel van de traplift is of in hoeverre de traplift ingeklapt kan worden. De manier waarop de rail wordt gevormd naar het verloop van de trap is immers het belangrijkste. Wanneer de rail niet op maat gemaakt wordt, kan het zomaar zijn dat de traplift bijvoorbeeld tegen de muur stoot of erger. Voordat je een traplift kunt installeren, zal daarom altijd een specialist bij je langskomen om allerlei metingen uit te voeren. Zodra helder in kaart is gebracht hoe jouw trap verloopt, kan de rail gemaakt worden. Deze komt langs de trap te lopen en bepaalt op welke momenten de traplift meedraait. Op die manier kun je je probleemloos en veilig naar boven verplaatsen met een traplift.

Compacte trapliften versus luxe trapliften

Het verloop van de rail is erg belangrijk om op de juiste manier gebruik te kunnen maken van je traplift. Desondanks kan het zijn dat jouw traplift niet geschikt is voor jouw trap, omdat deze te groot is. De omvang van de traplift is dus één van de afwegingendie je moet maken bij het kiezen van een traplift. Aanbieders van trapliften bieden om deze reden vaak een compacte traplift aan, die geschikt is voor smalle trappen. De armleuningen en voetenplank kunnen ingeklapt worden en de rail loopt vaak door na het einde van de trap, zodat de traplift niet in de weg staat voor medebewoners. Niet iedereen is echter gebaat bij een compacte traplift, omdat een veiligheidsgordel of andere functies noodzakelijk zijn. Het is daarom aan te raden aanbieders van trapliften met elkaar te vergelijken om te bepalen welke traplift bij jou en je trapsituatie past.

De traplift installeren langs de trap

Het is niet alleen belangrijk om een traplift uit te kiezen die past bij jouw trap, maar ook is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop deze geïnstalleerd moet worden. Als je namelijk met andere mensen samenwoont, kan de traplift het gebruik van de trap belemmeren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een smalle trap of bij een trap met bochten. In het geval van een trap met bochten kun je ervoor kiezen de traplift langs de binnenbocht te installeren, zodat jouw huisgenoten op het brede gedeelte van de traptreden kunnen lopen. Het kopen van een traplift brengt wel de nodige kosten met zich mee. Informeer echter wel naar de gevolgen van alternatieve installatie voor de prijzen voor een traplift.

Reacties
Anderen bekeken ook