Foto: traplift-hannah

Verschillende soorten trapliften

Sta je op het punt om een traplift aan te schaffen? Dit kan verschillende redenen hebben.

Misschien is het op aanraden van de arts, zodat je beter kunt revalideren of langer thuis kunt blijven wonen. Het kan ook zijn dat je moeite hebt met traplopen en daarom zelf voor een traplift hebt gekozen. Wat de reden ook is, zorg dat je goed geïnformeerd bent over de verschillende soorten trapliften.

Wat is een traplift?

Een traplift zorgt ervoor dat je gemakkelijker naar boven en beneden kunt via de trap. Het is een stoel met een gemotoriseerde aandrijving. De stoel wordt aangedreven via een rail, die is bevestigd aan je trap. Als je last hebt van een fysieke beperking bijvoorbeeld, kun je zo gemakkelijker naar boven en beneden. Senioren en mensen met een lichamelijke beperking kunnen veel hebben aan de traplift, waardoor ze langer thuis kunnen blijven wonen.

Voordelen trapliften

- Er bestaan verschillende soorten trapliften, maar wat zijn de voordelen van een traplift?
- Dankzij een traplift heb je genoeg bewegingsvrijheid, want je kunt gemakkelijker van de ene naar de andere verdieping.
- De veiligheid neemt toe, want je hoeft niet meer bang te zijn dat je van de trap valt.
- Er kan langer zelfstandig thuis worden gewoond.

Soorten trapliften

Er bestaan eigenlijk drie soorten trapliften: een traplift voor op een rechte trap, een lift geschikt voor een trap met een bocht en een die geschikt is voor een trap met meerdere bochten. Als de voorkeur uitgaat naar een traplift op een rechte trap, dan is daarvan bekend dat de installatie het makkelijkste is. Hier zijn meestal ook de minste materialen nodig. Als je een traplift wil die geschikt is voor een trap met een of meerdere bochten, dan is het wat duurder. Het railsysteem moet meestal op maat worden gemaakt. Er zijn ook verschillende merken waar je naar kunt kijken, maar er moet vooral gekeken worden naar wat er bij jouw trap mogelijk is. Daarom is een traplift ook echt maatwerk.

Woning veranderen

De woning kan veranderen door de komst van een traplift. Het ligt er een beetje aan waar dat de trap is geplaatst. Als de trap in het midden van de woonkamer is geplaatst, dan valt het wel op als er een traplift wordt geplaatst. Maar daar hoeft niemand last van te hebben. Als de trap uit het zicht is geplaatst, is het een ander verhaal. Het gaat er uiteindelijk om dat jij veilig en verantwoord naar boven en beneden kunt. De traplift is daar een goede uitkomst voor. Laat je altijd goed informeren over de mogelijkheden, de installatie en de kosten. Een deel van de traplift kan vergoed worden, omdat ze stimuleren dat mensen langer (zelfstandig) thuis kunnen blijven wonen. Kies een traplift die aan jouw wensen voldoet, dan kun je nog lang genieten van je bewegingsvrijheid en alle gemakken die een traplift je gaat bieden.

Reacties