Foto: 2017-09/traplift-trap-langer-thuis-wonen.jpg

De overheid stimuleert senioren om langer thuis te blijven wonen

Aangepaste woningen of extra zorg nodig zijn. Het is dus belangrijk zelf op tijd nadenken over de vraag hoe ze straks willen wonen.

Blijf je gezond dan is er uiteraard verder weinig aan de hand. Dan kun je waarschijnlijk met relatief weinig aanpassingen en zorg blijven zitten waar je zit. Ga je toch wat mankeren? Dan zijn er gelukkig nog allerlei hulpmiddelen die het leven makkelijker kunnen maken.

Domotica

Er komen steeds meer toepassingen die de kwaliteit van leven en wonen verbeteren. Bijvoorbeeld door automatisch de gordijnen open en dicht te doen of het licht aan- en uit te schakelen. Dit wordt ook wel domotica genoemd en het zorgt ervoor dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

Traplift

Traplopen is 1 van de zaken die voor problemen kan zorgen bij ouderen die thuis blijven wonen. Een traplift is dan een handig hulpmiddel. Senioren en mensen met een lichamelijke beperking kunnen veel hebben aan de traplift. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk bijvoorbeeld eens bij 123 trapliften.

Vraag hulp bij de gemeente

Je kunt bij je gemeente hulp vragen om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo Rijksoverheid).

Financiële ondersteuning

Uiteraard kunnen deze aanpassing flink in de papieren lopen. Maar ook hiervoor kun je hulp vragen. Zo is er bijvoorbeeld de Blijverslening. Hiermee kun je je woning levensloopbestendig maken. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van je badkamer of slaapkamer naar de begane grond of de drempels naar de tuin te verwijderen.

Reacties