Dit moet je weten wanneer je een traplift gaat kopen

Je staat op het punt om een traplift te kopen; je wilt immers thuis mobiel blijven. Waar moet je op letten als je traplift gaat kopen?

Guido van Loon 08 Juni 2021

Maar laten we beginnen met; wat verstaan we onder een traplift. Een traplift is in principe gewoon een een stoel met gemotoriseerde aandrijving. Een rail, die vastzit aan je trap, zorgt ervoor dat de stoel wordt aangedreven. Ideaal voor mensen die wat moeilijker de trap op en af kunnen. Zo kunnen zij dus toch de bovenverdieping bereiken en kunnen bijvoorbeeld senioren langer thuis blijven wonen.

Soorten trapliften

Er bestaan diverse soorten trapliften, elk geschikt voor een ander type trap: een traplift voor een trap met één bocht, eentje voor een trap met meerdere bochten en een traplift voor op een rechte trap. Het prijskaartje van de traplift hangt vervolgens van het type trap af. Dit maakt een traplift ook echt maatwerk. Altijd wordt jouw trap als uitgangspunt genomen. Een trap met meerdere bochten bijvoorbeeld betekent dat het railsysteem met deze bochten mee moet gaan, wat het geheel wat duurder maakt.

Welke type traplift kies je?

Er zijn een heleboel leveranciers van trapliften. Het is dan ook verstandig om offertes te gaan vergelijken en diverse adviseurs te vragen naar de mogelijkheden en de kosten. En raadpleeg eventueel ook mensen uit je omgeving. Zo krijg je een goed beeld van de markt en wat er bij jouw situatie past.

Ga je voor een nieuwe traplift of toch tweedehands? Of toch liever huren?

Als je weet welke traplift jij nodig hebt, kun je je de volgende vraag gaan stellen: ga je een nieuwe kopen of is er ook een tweedehands van dit type beschikbaar? Vaak is dit namelijk helemaal geen slechte keuze! Je vindt deze bijvoorbeeld bij www.123trapliften.nl. Vriendelijk voor je portemonnee, goed voor het milieu en bovendien worden gebruikte trapliften geleverd als niet te onderscheiden van nieuw! Maar kopen is niet altijd nodig. Het is ook mogelijk trapliften te huren.

Krijg ik een vergoeding?

Er zijn situaties waarbij je recht hebt op een financiële compensatie van de overheid. Dit is echter niet standaard het geval, het hangt namelijk af van je persoonlijke situatie. In veel gevallen probeer je aanspraak te maken op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Het is beste is om bij de gemeente te informeren wat de mogelijkheden zijn.

Eén ding is zeker: kies een traplift die aan jouw wensen voldoet en je zult nog lang genieten van je bewegingsvrijheid en alle gemakken die een traplift je biedt.

Reacties