Meest voorkomende stofzuiger-problemen en hoe je dit kunt oplossen

Laten we eerlijk zijn - als het gaat om dingen die we graag doen, zal stofzuigen zelden op dit lijstje voorkomen. 

11 December 2018

Maar ons huis ziet er veel beter uit met een schone gestofzuigde vloer. En een schoon huis zorgt ervoor dat we ons een stuk beter voelen. Helaas houdt deze huishoudelijke vriend, de stofzuiger, soms op met doen waar het zo goed in is.

Het is een goede eerste stap om te begrijpen hoe je stofzuiger werkt en hoe je deze veelvoorkomende problemen oplost. Hier zijn enkele alledaagse problemen en hoe deze het beste kunnen worden aangepakt.

Geen zuigkracht

Dit is een van de meest voorkomende problemen die je waarschijnlijk zult ondervinden, vooral omdat er verschillende redenen zijn waarom uw stofzuiger niet werkt zoals het zou moeten.

- Een volle zak

Het is het meest voor de hand liggende probleem, die we soms over het hoofd zien. Controleer, leeg of vervang de zak indien nodig.

- Verstopping

Een verstopping in de slang of stang komt vaak voor. Kijk en voel of er eventuele voorwerpen of vuildeeltjes in zitten en verwijder ze. Als de verstopping zich in het midden van de slang bevindt, maak dit onderdeel dan los en gebruik een bezemsteel om deze door te duwen.

- Een verstopte filter

Filters voor stofzuigers werken prima voor kleine stofdeeltjes, vuil en haren van dieren, zodat ze niet weer in de lucht worden afgegeven. Filters moeten echter wel worden schoongemaakt en een vuile of verstopte filterplaat moet mogelijk ook van tijd tot tijd worden vervangen.

- Een vuile borstel

Stofzuigerborstels kunnen verstopt raken door haar of andere items. Controleer en reinig regelmatig.
- De juiste instelling
Schoonmakers hebben vaak verschillende instellingen (die de borstel hoogte aanpassen) voor vloerdelen, laagpolig en hoogpolig tapijt. Zorg ervoor dat je het correct instelt voor de juiste vloerbedekking.

Afvalspoor

Het is op zijn zachts gezegd ontmoedigend om te denken dat je klaar bent met stofzuigen, je vervolgens omdraait en een spoor van vuil achter je vindt. Dit wordt meestal veroorzaakt door een volle stofzak, een vuile borstel of soms een gebroken borstelrol. Een vloerborstel die niet ronddraait, waarbij het probleem de riem kan zijn.

Weinig vermogen

Een stofzuiger die start maar vervolgens vermogen verliest, kan oververhit raken en de boosdoener kan iets eenvoudigs zijn als een kleine (en goedkope) koolborstel. Schakel de stofzuigre uit en haal de stekker uit het stopcontact totdat deze is afgekoeld voordat u hem opnieuw start, controleer op verstoppingen en raadpleeg de handleiding voor specifieke instructies voor uw machine. Vervang vervolgens het benodigde onderdeel van de stofzuiger.

Stofzuiger start niet

Dit is misschien het meest frustrerende stofzuigerprobleem. Als je stofzuiger helemaal niet start, heeft deze mogelijk een nieuw onderdeel nodig of is het apparaat soms gewoon overleden. Probeer eerst in een ander stopcontact of met een ander verlengsnoer om te controleren of het probleem bij de machine zelf ligt. Controleer op verstoppingen, bekijk het filter en doorloop de opties voor probleemoplossing in de handleiding. Als je nog steeds geen geluk hebt, is de kans groot dat je een nieuwe stofzuiger moet aanschaffen.

Reacties