Sfeer en warmte in huis dankzij het ideale raam

Je raam heeft een barst, is nog altijd enkel glas en aan verduurzaming toe of je zit middenin een verbouwing en moet voor het eerst ramen uitkiezen.

28 Mei 2019

Wat de reden ook is, er komt een moment waarop een raam vervangen moet worden. Het perfecte moment om na te denken over mogelijke verbeteringen op het gebied van sfeer, warmte of veiligheid. Ga je voor dubbelglas, glas in lood, brandwerend glas of figuurglas? Er is meer keus dan je denkt.

Dubbelglas

Mogelijk was je hier niet van op de hoogte maar dubbelglas is eigenlijk een categorie waarbinnen verschillende glassoorten vallen. Zo valt er binnen de groep ‘dubbelglas’ te kiezen uit onder andere brandwerend isolatieglas, geluidswerend dubbelglas en hr++ glas. Dit laatste bestaat uit twee glasbladen afgewerkt een metaalcoating en gevuld met een edelgas. Waarom je hr++ glas moet overwegen? De HR-coating zorgt ervoor dat de warmtestraling wordt gereflecteerd en zo in je woning aanwezig blijft. Dit zorgt zowel in de winter als in de zomer voor een aangenaam binnenklimaat. Hr++ glas zorgt er dankzij de gasvulling tussen de glaslagen ook voor dat je nauwelijks last hebt van warmteverlies en dus minder vaak hoeft te stoken.

Glas in lood

Een glas in lood raam valt in de categorie enkel glas en geeft je huis karakter. Met een glas in lood raam zou het zomaar kunnen lijken alsof je huis meerdere decennia heeft doorgemaakt, ook al woon je in een nieuwbouwwoning. Glas in lood is op het moment zelfs helemaal hip en kom je in vrijwel elke straat wel een keer tegen. Je kan het ook zelf laten maken. Als je geen inspiratie hebt voor een authentiek patroon, zijn er ook sjablonen die je een eigen twist kan geven.

Figuurglas

Figuurglas is een goede optie wanneer je wat meer privacy en tegelijkertijd een chique look wilt creëren. Ideaal voor bijvoorbeeld de voordeur. Er zijn talloze patronen en stijlen. Voor een jungle thema kan je gaan voor een patroon van bamboestengels. Of ga voor een iconische jaren 60 look met ‘butzen’ figuurglas, ook wel flessenbodem glas. Weer eens wat anders dan een normaal raam, toch? Met figuurglas geef je jouw woning dus sfeer en een eigenzinnige touch zonder grote verbouwing. Enthousiast geworden over figuurglas, maar ook op zoek naar glas met iets minder inkijk? Met een kleiner patroon heb je meer privacy en toch een stijlvolle raam.

Reacties