Nieuwbouwhuizen met kozijnen

De meeste nieuwbouwhuizen in Nederland worden opgeleverd met hardhouten kozijnen.

09 December 2019

Dat is misschien verrassend om te horen, want kunststof kozijnen zijn al minstens twintig jaar aan een opmars bezig. Toch hoeft dat geen verbazing te wekken. Er zijn namelijk voldoende redenen voor bouwers om toch te kiezen voor hardhouten kozijnen.

In dit artikel leesje meer over de verschillen tussen houten en kunststof kozijnen.

Prijs

De belangrijkste reden is de prijs. Voor bouwbedrijven die zich richten op nieuwbouw telt voornamelijk het prijsniveau van houten kozijnen. Gemiddeld ligt de prijs van een goede kwaliteit houten kozijn ongeveer vijftien procent lager dan de prijs van een vergelijkbaar kunststof kozijn. Dat zijn prettige prijsvoordelen die een bouwer zich niet laat ontlopen. Verder zijn hardhouten kozijnen op de bouwplaats makkelijker te verwerken dan kunststof kozijnen, ze zijn robuuster en kleine beschadigingen zijn goed weg te werken. Kunststof is daarentegen veel minder vergevingsgezind als het gaat om deukjes en vervormingen.

Waslaag

Professionele bouwers kiezen bij nieuwbouw dus vaak voor houten kozijnen. Daar staat tegenover dat bij renovaties of verbouwingen door particulieren vaak voor kunststof kozijnen wordt gekozen. Want particulieren kijken minder naar de portemonnee en vaker naar de kwaliteit van de kozijnen en dan biedt kunststof veel voordelen. Denk maar aan de lange levensduur van kunststof kozijnen en de geringe inspanning die het onderhoud vergt. Eenmaal per jaar de kunststof kozijnen voorzien van een nieuwe waslaag, om verkleuring van de kozijnen te voorkomen, is voldoende. Lees hier meer over de mogelijkheden met kunststof kozijnen.

Milieuvriendelijk

Veel mensen denken intuïtief dat houten kozijnen milieuvriendelijker zijn dan kunststof kozijnen. Echter, kunststof kozijnen zijn uitstekend recyclebaar en passen dus prima in een circulaire economie. Terwijl het hout van de kozijnen na verloop van tijd vergaat waarbij de kooldioxide uit het hout in de lucht terecht komt.

Overschilderbaar

Een ander vaak geopperd argument tegen kunststof kozijnen is dat houten kozijnen overschilderbaar zijn en kunststof kozijnen niet. Dat is natuurlijk waar. Wanneer de bewoner is uitgekeken op de kleuren van houten kozijnen dan zijn de kleuren vrij eenvoudig met een kwast en wat verf aan te passen, terwijl de kleur van kunststof kozijnen voor altijd vast staat. Het overschilderen van kunststof kozijnen leidt namelijk nooit tot een mooi resultaat en is dan ook af te raden. In de praktijk zal dit nadeel echter weinig particulieren overtuigen bij de aanschaf van kunststof kozijnen, aangezien zij zelf het kleurenschema van hun nieuwe kunststof kozijnen bepalen. En voor de zekerheid kunt u altijd bestaande voorbeelden bekijken.

Levensduur en milieuvriendelijkheid

De conclusie is dan ook dat kunststof kozijnen qua levensduur en milieuvriendelijkheid te verkiezen zijn boven houten kozijnen, al zijn houten kozijnen gemiddeld genomen wel goedkoper.

 

Reacties