Leven in een tiny house: het verhaal van Renske & Koen

Opruimgoeroe Marie Kondo heeft ons allemaal kennis laten maken met ontspullen. Maar eigenlijk heeft het ons vooral aan het denken gezet.

Want wat heeft een mens nou eigenlijk nodig? Een compact en milieubewust bestaan is  inmiddels een echte trend geworden. Een trend die ook Renske en Koen hebben omarmd. Zij besloten om hun eigen  tiny house te ontwerpen en te bouwen. Een droomproject! Voor de kozijnen en de schuifpui klopten ze aan bij Belisol.  

Koen: “Eigenaar worden van een dure koopwoning was voor ons geen optie. En de kosten voor een comfortabele  huurwoning kan ook al aardig oplopen. Zo ontstond het idee om zelf een tiny house te ontwerpen en te bouwen!”.

DIY, next level  Voor de bouw en de inrichting van hun tiny house, tekende Koen zelf het ontwerp. Daarna was het tijd voor actie. Ze  staken zelf de handen uit de mouwen en bouwden hun compacte woning in een loods. De basis van hun “Woonblik”,  zoals ze het zelf noemen, was een trailer. Daarop kwamen het houtskelet, de wanden, het dak, de technieken en de  afwerking. In negen maanden tijd klaarden ze de klus, met de hulp van hun handige vaders.

Nieuwe blik op wonen

“We doopten ons tiny house tot “Woonblik”, vertelt Renske. “Niet alleen omdat het er een beetje uitziet als een fietsblik,  zo’n compacte fietsstalling, maar ook omdat het leven in een tiny house je een andere blik op wonen geeft”. 

Kozijnen op maat

Voor de kozijnen, klopte het jonge koppel aan bij Belisol Eindhoven. Koen: “Het contact met de mensen van Belisol  Eindhoven verliep heel vlot. Ze waren meteen enthousiast over ons project en dachten mee na. Uiteindelijk kozen we  voor aluminium kozijnen omdat die relatief licht zijn. Dat was voor ons een belangrijk criterium, aangezien we met ons  huisje de weg op willen. Bovendien zien aluminium kozijnen er ook nog eens goed uit!” 

Belisol-adviseur Dirk Houtmeyers hielp het koppel bij het kiezen van hun kozijnen. Dirk: “Zo’n project is natuurlijk niet  alledaags. Om de kleine ruimtes optisch te vergroten, speelt natuurlijk licht een belangrijke rol. Aluminium kozijnen met  fijne profielen waren hier de ideale keuze. Ze kozen voor zwarte kozijnen. Dat zorgt voor een mooi contrast met de  houten binnen- en buitenkant.”

Tal van voordelen

Renske: “Zo klein wonen heeft tal van voordelen. Ons huisje is bijvoorbeeld meteen lekker warm als je de verwarming  aanzet. Daar zitten de aluminium kozijnen ook voor iets tussen, want die zorgen voor een uitstekende isolatie. En met  zo’n kleine oppervlakte, is ons Woonblik ook in één, twee, drie opgeruimd en gepoetst. Dat betekent meer tijd voor leuke  dingen”. 

Binnen wordt buiten

Koen: “Het is zalig zitten hier, met dat prachtige uitzicht op de natuur rondom. Bij mooi weer schuiven we de schuifpui  openen en laten we het buitengevoel binnen. Behalve de muggen en die houden we liever buiten. Geen  probleem met onze horren.” 

Tweede leven voor Woonblik

Koen: “Mensen vragen ons wel eens hoe lang we van plan zijn hier te wonen. Daar hebben we voorlopig geen antwoord  op, we zien wel hoe het loopt. Zodra het begint te kriebelen om een gezinnetje te stichten, zullen we wellicht uitkijken  naar een grotere stek. Maar misschien geven we ons Woonblik dan wel een tweede leven als tuinhuis of logeerkamer?”   

Heb je zelf ook (ver)bouwplannen? Tiny house of niet, Belisol helpt je graag verder met jouw project.