De voor- en nadelen van kunststof kozijnen

Bij het renoveren van je huis kan je voor veel lastige keuzes komen te staan.

16 Juli 2020

Het kiezen van de juiste kozijnen kan een van die keuzes zijn. Want ramen zijn toch een belangrijk onderdeel van je huis. Ze ventileren en laten zonlicht naar binnen. Om je iets te helpen bij het maken van deze keuze hebben wij de voor en nadelen van kunststof ramen voor je op een rijtje gezet!

Voordelen

De prijs

Een van de grootste voordelen van kunststof kozijnen is de prijs. Want kunststof kozijnen zijn gemiddeld 15% goedkoper dan houten kozijnen en 20% goedkoper dan aluminium kozijnen. Ook isoleren kunststof kozijnen erg goed. Dit geeft als voordeel dat je ook veel kan besparen op de stookkosten. Zo kan je dus door het kiezen van kunststof kozijnen veel geld besparen!

Gemakkelijk te onderhouden

Ook zijn kunststof kozijnen makkelijk te onderhouden. Ze gaan tot wel 50 jaar mee en in tegenstelling tot houten kozijnen rotten, verbleken en schilferen kunststof kozijnen niet. Kunststof kozijnen zijn namelijk kleurvast en hoeven niet geschilderd te worden. Daarnaast zijn kunststof kozijnen ook bestand tegen alle weersomstandigheden. Het enigste wat je af en toe moet doen is de kozijnen afnemen met een natte doek.

Veilig

Kunststof kozijnen zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal. Daarnaast hebben de kozijnen ook speciale scharnieren. De kunststof kozijnen zijn hierdoor lastig te breken en te verwijderen. Hierdoor is je huis beter beschermt tegen inbrekers. Daarnaast is het materiaal zeewaterbestendig, chemisch bestendig en bestand tegen vervuiling. Ook zijn kunststof kozijnen vlam vertragend.

Nadelen

Kunststof kozijnen kunnen ook een paar nadelen hebben. Zo is het lastig om een rustieke uitstraling te krijgen die je met houten kozijnen wel kan krijgen. Daarnaast zijn kunststof kozijnen ook niet in elke kleur verkrijgbaar en omdat je kunststof kozijn niet echt kan verven is het vaak geen goede keuze als je de kozijnen in een speciale kleur wil hebben. Tot slot is het mogelijk dat kunststof kozijnen kunnen scheuren door te veel hitte.

Kortom, is kunststof erg geschikt voor allerlei delen van je huis. Dit komt mede door het lichte gewicht van het materiaal. Zo is kunststof materiaal bijvoorbeeld geschikt als schuifdeur voor bijvoorbeeld de achterdeur en/of voor tussenkamers, kozijnen en schuifpuien.

Reacties