Boeidelen en windveren kun je afwerken met hout. Vroeger werd dit materiaal hier vaak voor gebruikt, maar tegenwoordig zien we dit steeds minder vaak terug.
Dit komt vooral doordat hout nogal veel onderhoud nodig heeft. Daarom worden dakranden tegenwoordig steeds vaker afgewerkt met Unipanel. Dit massieve, homogene kunststof rot niet, kan tegen vocht en is onderhoudsarm. Maar hoe bevestig je Unipanel eigenlijk? In deze tekst zetten we een aantal mogelijkheden op een rijtje.
Omdat Unipanel zachter is dan hout en plaatmateriaal, kun je dit materiaal het makkelijkst monteren met behulp van schroeven. Aangezien het oppervlak nogal glad is, denk je misschien dat je de schroefgaten eerst moet voorboren, maar dat is niet het geval. Het grote voordeel hiervan is dat je een Unipanel windveer makkelijk kunt monteren.
Doordat er geboord moet worden, denk je misschien dat er na de montage schroefgaten zichtbaar blijven. Toch is dit bij Unipanel niet het geval. De montageschroeven en het meegeleverde bitje zorgen ervoor dat je de schroeven 5 millimeter worden verzonken in het paneel. Dit gebeurt geheel schadevrij. De afwerkdopjes – die gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als de panelen – passen precies in de schroefgaten, waardoor er een nagenoeg onzichtbare afwerking ontstaat. Hierdoor is plamuren, schuren en schilderen verleden tijd als je voor Unipanel kiest.
Ben je van plan om Unipanel te gebruiken voor boeidelen? Dan kun je ook gebruik maken van lijm om het materiaal te monteren. Wanneer je voor deze optie kiest, is het belangrijk dat je de juiste lijm in huis haalt. Alle lijmen die geschikt zijn voor HPVC kunnen gebruikt worden voor het verlijmen van Unipanel. Als je van plan bent om Unipanel te verlijmen op hout, moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo moet het houten regelwerk bijvoorbeeld haaks op het paneel staan. In dat geval is de lijmverbinding namelijk in staat om de werking van het paneel op te vangen.
Er wordt niet alleen voor Unipanel gekozen vanwege de eenvoudige manier van monteren, maar ook omdat het makkelijk te bewerken is. Je kunt Unipanel namelijk op dezelfde manieren bewerken als hout. Wanneer je een strakke hoekverbinding tussen twee Unipanel-panelen wilt creëren, kun je de panelen in verstek zagen. Unipanel kan machinaal gezaagd worden, maar handmatig zagen is ook mogelijk.
Denk overigens niet dat je Unipanel alleen kunt zagen, want er zijn nog meer manieren waarop je dit materiaal kunt bewerken. Zo kun je het bijvoorbeeld ook frezen. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld een dakrand wit voorzien van een sierlijst. Voor het frezen kun je voor hout geschikte freesbeitels en bitjes gebruiken. Tot slot kun je Unipanel ook nog schilderen. In principe is dit niet nodig want de bouwpanelen zijn van zichzelf zo afgewerkt dat ze niet geschilderd hoeven te worden.