Zo breng je meer licht in huis

Licht geeft een gevoel van ruimte en vergroot het wooncomfort; logisch dat je zoveel mogelijk natuurlijk licht in je huis binnen wilt laten vallen.

17 Maart 2020

Maar hoe zorg je ervoor dat je het natuurlijke licht optimaal gebruikt en toegang tot het hele huis verschaft? We geven je graag een aantal handige, praktische tips!

1. Investeer in meer mogelijkheden

Extra ramen of handige oplossingen zoals een vlakke lichtkoepel zorgen ervoor dat er direct meer natuurlijk licht in de woning kan komen. Een vlakke lichtkoepel is natuurlijk het beste voorbeeld, want deze kan ook in platte daken geplaatst worden: de ideale locatie om het daglicht binnen te laten vallen. Door de extra ramen of lichtkoepels op tactische locaties te plaatsen, kun je ervoor zorgen dat specifieke ruimten van meer licht kunnen genieten.

2. Gebruik lichte kleuren

Donkere kleuren zoals zwart maken niet alleen dat een ruimte donkerder oogt, maar slokken al het licht dat binnenvalt direct op. Lichte kleuren weerkaatsen het licht daarentegen, en zorgen ervoor dat de hele woning er lichter en ruimtelijke uitziet. Investeer dus in verf in lichte kleuren voor de muren, lichte meubelstukken, lichte raamdecoratie en lichte vloerkleden.

3. Houd je ramen vrij

Houd de ramen zo vrij mogelijk: zorg dat ze buiten niet verborgen worden achter heggen of bomen, en dat de vensterbanken niet vol decoratieve items staan. Ieder item dat voor het raam staat blokkeert het licht dat binnen zou kunnen vallen. Hoe minder items het raam blokkeren, hoe meer licht de ruimte binnen kan komen!

4. Glazen deuren

Deuren blokkeren natuurlijk behoorlijk wat natuurlijk licht; licht dat normaliter verschillende ruimten in huis zou kunnen bereiken. Een dichte, massieve deur laat natuurlijk geen licht door; en dat zorgt ervoor dat een anders goed verlichte ruimte ineens een stuk donkerder wordt. Door glazen deuren te (laten) plaatsen krijg je meer lichtinval in de verschillende ruimtes in huis.

5. Gebruik spiegels

Spiegels zijn de ideale hulpstukken om het licht dat een ruimte binnenkomt naar verschillende hoeken van de woning te laten weerkaatsen. Plaats een grote spiegel tegenover een raam om het binnenvallende zonlicht door de ruimte heen te reflecteren. Wanneer je de spiegels in verschillende ruimten op de juiste manier plaatst, kun je het licht makkelijk door bijvoorbeeld een donkere hal laten weerkaatsen.

6. Knip begroeiing weg

Staan er bosjes voor de ramen of heb je een heg in de achtertuin groeien? Knip deze dan regelmatig bij zodat er zoveel mogelijk zonlicht richting de ramen kan komen. Hoe meer het zonlicht de kans heeft om de ramen te bereiken; hoe meer licht er uiteindelijk in huis kan komen!

Reacties