Foto: 2016/Bouwbestel-nl.jpg

Ook voor de korte dagen: maak ruimte voor daglicht in je woning

Lekker op dreef met de verbouwing of nieuwe inrichting in je huis?

Precies het juiste interieur en meubels gevonden? Toch kan het zijn dat er een puzzelstukje ontbreekt. Tijd om je om te draaien en naar buiten te kijken. Als je daglicht meer de ruimte geeft in je huis, bespaar je geld voor verlichting, verwarming en voel je je prettiger.

Er is een lange lijst te maken van de voordelen van daglicht. Jammer dat in Nederland in de herfst en winter het daglicht beperkt aanwezig is. Toch blijven er ook voor de donkere maanden genoeg mogelijkheden over om daglicht de vrije ruimte te geven. Voor jezelf, maar helemaal als je van plan bent om binnenkort je huis te verkopen. Het merendeel van de kijkers geeft immers veel aandacht aan de hoeveelheid licht en de lichtinval. Het allerbelangrijkste gereedschap dat je zelf bezit om de verandering tot stand te brengen zijn dus je eigen ogen!

Herschikken?

Door bijvoorbeeld goed te letten op de orientatie van je huis op de zon, kun je al een goede eerste stap zetten. Op welke muren of vloeren valt het licht op zonnige momenten? Breng die plekken in kaart. Misschien heb je juist in de verkeerde hoek lichte meubels gezet en valt het licht weg op donkere plekken. Tijd om te herschikken!

Aanpakken

Maatregelen die iets verder gaan, maken soms een wereld van verschil. Pak je agenda erbij en kijk kritisch naar die paar momenten dat je zelf aan de slag kan gaan. Zo kun je bijvoorbeeld met duurzame isolatie de warmte die de zon geeft, binnenhouden. Ook een bewuste keuze voor bouwmaterialen met een hoge isolatiewaarde in duurzame uitvoering helpen je hierbij. Denk vooral niet dat dit soort werkzaamheden zijn voorbehouden aan ervaren professionals. Verwarmingsfolie houdt de warmte die zonlicht biedt binnen, is voordelig in aanschaf en de terugverdientijd voor de aanschaf is hooguit een paar jaar.

Kijk naar boven

Tot slot, instraling door de zon komt in de wintermaanden veelal vanaf de zijkant. Maar ook op bewolkte dagen kun je profiteren van daglicht dat van boven komt. Het voordeel hiervan is dat daglicht van boven gemakkelijker te doseren is. Mocht je een verbouwing overwegen; zonnevensters, dakramen, maar ook zogenoemd solartubes bieden je het beste dat zonlicht heeft te bieden. Belangrijk is hierbij wel dat je al in een vroeg stadium aangeeft dat je veel aandacht wilt voor de intreding van licht in je project. Zo help je bouwprofessionals en je naaste omgeving om met je mee te denken. Je huis wordt met daglicht en een weloverwogen plan een stuk aantrekkelijker, met alle positieve gezondheidseffecten erbovenop!

Reacties