Foto: kelder-waterdicht-maken-1

Een kelder waterdicht maken: hoe gaat dat?

Een kelder met een vocht- of waterprobleem is niet iets waar je op zit te wachten. De perfecte opslagruimte in je huis verandert zo in een onbruikbaar hol.

Guido van Loon

Spullen als foto’s, oude kinderboeken en levensmiddelen worden al snel aangetast. Ook kan je de kamer niet omtoveren tot een hobbyruimte. Vaak leidt een natte ruimte tot schimmelvorming. Dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Kortom, daar moet iets gedaan aan worden. Maar hoe doe je dat nou, een kelder waterdicht maken? Samen met de vakmannen van Van Toog hebben we onderzocht hoe dat te werk gaat. Tijd om erachter te komen hoe jij je kelder weer leefbaar kan maken!

Werkwijze waterdicht maken kelder

Veel mensen weten niet wie ze moeten inschakelen bij een lekke kelder. Immers zijn er verschillende behandelmethodes en werkwijzen te vinden. Elke reparateur biedt weer iets anders aan. Dat maakt het niet makkelijk om daadwerkelijk iets te kiezen. Je ziet al snel de bomen door het bos niet meer. Even handig dus om de verschillende werkwijzen uit te leggen:

Injectiemethode

De injectiemethode is meest gebruikte manier om een kelder te dichten. Bijna alle reparateurs bieden deze werkwijze aan. Met deze techniek wordt er een dichtende stof tussenin de muren aangebracht. Zo wordt je kelder van binnen dichtgemaakt. De injectiemethode is goed bekend en vertrouwd, en wordt al lang gebruikt. Het werkt goed op de korte termijn. Je kelder is snel gedicht en en je kan 'm zo weer gebruiken. Maar de werking van een kelderinjectie is niet permanent. Na 5 à 10 jaar ben je weer terug bij af. Het is dus geen oplossing die decennia meegaat.

Krystol

Het injecteren van de kelder is een goede oplossing voor op de korte termijn. Maar na een aantal jaar is je kelder weer net zo lek als daarvoor. Daarom bieden een aantal reparateurs zoals Van Toog deze werkwijze niet meer aan. Er wordt steeds meer met het stofje Krystol gewerkt. Dit bijzondere goedje is een soort pasta, die direct op de vloer en muren wordt aangebracht. Het ziet er in eerste instantie uit als een soort dikke grijze stuclaag. Na het aanbrengen trekt dit goedje een aantal centimeters de muren en vloer in. Op deze manier verandert je kelder in een aquarium en kan er niks meer doorheen lekken. Een behandeling met Krystol biedt zo blijvend resultaat. Dat is iets om mee oud te worden!

kelder waterdicht maken

Welke reparateur moet je kiezen?

De verschillende behandelwijzen zijn nu onder de loep genomen. Maar hoe weet je of een reparateur daadwerkelijk goed werk zal leveren? Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten:
- Zoek ervaren vakmannen: ten eerste kan je vragen naar de ervaring van de reparateur. Sommige vakmannen doen dit werk langer dan anderen. Zo heb je oude rotten in dit vak, die duizenden kelders hebben gerepareerd. Zo'n iemand levert bijna altijd goed werk.
- Vraag naar de werkzaamheden: het is tevens slim om te kijken naar wat de reparateur gaat verrichten. Goede kelderexperts zorgen ervoor dat ze het water eerst wegpompen. Daarnaast letten ze er op dat de rest van het huis niet smerig wordt tijdens de reparatie. Een compleet plaatje dus.
- Kijk naar de garantie: ten slotte is het verstandig om naar de aangeboden garantie te kijken. Sommige vakmannen bieden 5, 10 of 15 jaar aan. Vaak zie je dat reparateurs die met Krystol werken een langere garantie aanbieden. Dit goedje werkt namelijk permanent en dat beloven ze ook.

Kelder waterdicht maken: de voordelen

Het dichten van je kelder is dus best gemakkelijk om voor elkaar te krijgen. Al snel kan je weer genieten van deze ruimte. Eindelijk heb je een mooie plek voor die oude fotoalbums en kostbare spullen. Zo hoef je niet meer wakker te liggen of je wijncollectie door de vocht en schimmel zal vergaan. Daarnaast kan heb je alle ruimte voor een mooie hobbykamer. Ook brengt een waterdichte kelder andere voordelen met zich mee:
- Je leefruimte wordt gezonder
- Meer opslagruimte
- Je woning wordt zo meer waard
- Minder geld kwijt aan energierekeningen
- Lekke kelder? Kom in actie!

Heb je last van een lekke kelder en klinkt dit verhaal je goed in de oren? Wacht dan niet te lang om een kelderexpert in te schakelen. Bij beginnende tekenen van wateroverlast is het al slim om hulp te zoeken. Het kan namelijk snel uit de hand lopen. Voor je het weet staat de hele kelder blank. Zoek daarom een reparateur waar je een goed gevoel bij hebt en de behandelmethode aanbiedt die jij wilt. Kijk ook uitvoerig naar de ervaring van de vakman en hoeveel garantie hij biedt. Kortom, een waterdichte kelder is zo gebeurd met behulp van de juiste experts!

Dit informatieve artikel is aangeboden door Van Toog kelderreparaties.

Reacties