Foto: gevelpleister

Je gevel afwerken met crepi? Dit zijn de voor- en nadelen

Wil je jouw gevel een frisse uitstraling geven? Dan is crepi misschien wel de ideale optie voor jou.

Elisa 16 November 2023

Crepi, ook wel gevelpleister genoemd, is namelijk een erg populaire keuze geworden voor het afwerken van buitenmuren. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van deze hedendaagse gevelbekleding. Zo kun jij straks een goede keuze maken en weet je precies of crepi op jouw gevel een goede keuze is voor je woning of niet!

Voordelen: 

  • Afwerking

Crepi zorgt voor een gladde en egale afwerking die je gevel meteen een moderne uitstraling geeft. Bovendien is het verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen, waardoor je de mogelijkheid hebt om de stijl van je huis volledig aan te passen. 

  • Isolatie

Een van de grootste voordelen van crepi is dat het de isolatiewaarde van je woning enorm kan verbeteren. Een tip? Door isolatiepanelen aan te brengen voordat de crepi wordt aangebracht, kan je straks enorm veel extra energie besparen en dat zul je ook zien op je energiefactuur. 

  • Waterdichtheid

Crepi werkt als een beschermende laag tegen slecht weer. Het beschermt je gevel tegen regen en voorkomt dat water binnendringt, waardoor je buitenmuren langer zullen meegaan. 

  • Onderhoudsarm

In vergelijking met sommige andere gevelbekledingen is crepi gemakkelijk te onderhouden. Veel meer dan de muren af en toe eens te reinigen hoef je niet te doen. 

  • Zelf te doen

Ben je een handige Harry? Dan kun je zelf de crepi op je muren aanbrengen. Bouw een steiger van steigerbuizen en zorg dat je veilig werkt, zeker wanneer je op een bepaalde hoogte staat. 

  • Verbergt oneffenheden 

Als je gevel enkele oneffenheden heeft, zoals barsten of kleine beschadigingen, kan crepi een uitstekende manier zijn om deze te verbergen. Het egaliseert namelijk het oppervlak en geeft je gevel meteen een vernieuwde look.

Nadelen: 

  • Kosten

Crep kan op de lange termijn energiebesparingen opleveren. Toch moet je er rekening mee houden dat de initiële kosten best hoog zijn. Je kan deze kosten wel wat drukken door de crepi zelf op je gevel aan te brengen. Ga dan wel naar de Buiskoppelingshop voor al het nodige materiaal voor een steiger. 

  • Gevoelig voor beschadiging

Crepi is niet zo robuust als sommige andere materialen. Het is dan ook gevoeliger voor beschadigingen door bijvoorbeeld slecht weer of wrijvingen. Om crepi te laten repareren kan er bovendien ook specifieke expertise nodig zijn.

  • Verkleuring

Hoewel crepi in verschillende kleuren verkrijgbaar is, kan de kleur na verloop van tijd vervagen door zonlicht en weersomstandigheden. Regelmatig onderhoud kan dus nodig zijn om de kleur fris te houden.

  • Ademendheid

Men zegt weleens dat crepi minder ademend is dan traditionele bakstenen. Dit kan in sommige situaties vochtproblemen veroorzaken, hoewel goede ventilatie oplossingen dit nadeel wel kunnen verminderen.

Reacties