Foto: glaswolisolatie

Hoe glaswol de enige betaalbare isolatievariant wordt

Stijging prijzen PIR en PUR zorgt voor evolutie op de markt, duurzame glaswol in de lift als isolatievariant

Wie dit najaar zijn of haar woning wil isoleren, zou wel eens vreemd kunnen opkijken. PUR- en PIR-isolatiematerialen worden in september plots zo’n tien procent duurder. Verdere prijsstijgingen worden bovendien niet uitgesloten. “Professionelen en consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in stabielere alternatieven”, stelt Eric Plaet, Sales Manager België voor ISOVER vast, marktleider in isolatie met minerale wol.

Op zoek naar een stabiele variant

De plotse prijsstijging van de PIR (polyisocyanuraat) en PUR (polyurethaan) isolatiematerialen is vrij eenvoudig te verklaren. Van het basisproduct MDI zijn wereldwijd maar een handvol producenten. Dit resulteert in momenten van schaarste, en dus ook onstabiele prijzen.

“We merken steeds meer dat deze grote volatiliteit voor architecten, aannemers en bouwheren absoluut geen evidentie is. De prijzen dalen soms, zoals de laatste drie jaar, maar kunnen op elk moment weer stevig stijgen. Deze situatie is voor veel mensen een echte ‘eye-opener’. Het besef dat er waardige en stabiele varianten voorhanden zijn groeit”, aldus Eric Plaet. 

Glaswol: duurzamer en sneller in plaatsing

Glaswol is niet afhankelijk van MDI, en dus veel minder onderhevig aan grote prijsschommelingen. Bovendien is glaswol duurzamer dan het voornamelijk chemisch en kunstmatige PIR/PUR en gaat de plaatsing in vergelijking met harde isolatie 42% sneller.

Uitstekende isolatiewaarden

Dankzij haar flexibiliteit sluit glaswol in alle omstandigheden mooi aan, zowel onderling als met de draagmuur. Daardoor worden open naden en valse spouwen bij onregelmatigheden van het binnenspouwblad vermeden. 

Een mooi voorbeeld van de kwaliteit van glaswol is de ISOVER Multimax 30, gebruikt voor het thermisch isoleren van spouwmuren. De naam van het product verwijst naar de lambdawaarde van 0,030W/mK. ISOVER is enige isolatiefabrikant van minerale wol die deze lage isolatiewaarde haalt.

De ISOVER Mupan Façade, een duurzame, weerbestendige glaswolplaat, heeft een uitstekende lambdawaarde van 0,032W/mK. Het product is bijzonder geschikt voor het aanbrengen van nieuwe isolatie langs de buitenzijde van de bestaande constructie. 

“We hebben de laatste jaren heel sterk ingezet op productontwikkeling, en dat werpt zijn vruchten af", stelt Eric Plaet. "We spreken over zeer kwalitatieve en makkelijk te plaatsen producten, met sterke isolatiewaarden die niet verzwakken in de tijd."

Slim aanpakken

"Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel, logisch dus dat men dit als aannemer, architect of bouwheer slim wil aanpakken", stelt Eric Plaet. Wie meer wil weten over glaswol kan terecht op www.isover.be/muurdossier.

Reacties