De isolatiematerialen die geschikt zijn voor het isoleren van je dak

Steeds meer mensen willen duurzaam wonen. Hierbij is een goede isolatie noodzakelijk.

17 Juni 2019

Er zijn tegenwoordig veel verschillende isolatiematerialen te verkrijgen, waarmee jij je huis kunt voorzien van een goede isolatie.

Echter, zijn niet alle isolatiematerialen geschikt voor het isoleren van je dak en daarom zetten wij degene die dit wél zijn, voor je op een rij.

PIR isolatie

PIR staat voor Polyisocyanuraat, een hard kunststofschuim dat voornamelijk gebruikt wordt voor warmte-isolatie. PIR is een doorontwikkeling van PUR. Het heeft een hogere isolatiewaarde, is beschikbaar in vaste platen en is brandveiliger dan PUR. Het voordeel van de lichte vaste platen is dat ze eenvoudig te plaatsen en te verwerken zijn. Naast dakisolatie, is PIR ook geschikt voor vloer-, spouwmuur- en muurisolatie.

EPS isolatie

EPS is een afkorting voor geëxpandeerd polystyreen. Het staat ook wel bekend als tempex of piepschuim. Dit isolatiemateriaal is geschikt voor het isoleren van kruipruimtes, daken, vloeren, gevels en spouwmuren. EPS is net als PIR licht van gewicht en dus eenvoudig te verwerken. Daarnaast is het beschikbaar als platen, chips en parels. Maar het grootste voordeel van EPS is toch wel de prijs. EPS is namelijk erg voordelig. Het materiaal kent een goede isolatiewaarde die, omdat het materiaal goed bestand is tegen weers- en temperatuursinvloeden, lang behouden blijft.

Glaswol

Glaswol is een isolatiemateriaal met een open structuur en een hoge isolatiewaarde. Het materiaal is enorm geschikt voor de isolatie van vloeren, muren en daken. Glaswol is goedkoper dan steenwol en is verkrijgbaar als plaat en op een rol. Het is licht van gewicht en eenvoudig op maat te snijden met een mes. Dit maakt het verwerken van glaswol erg makkelijk. Bovendien is glaswol brandwerend en geluidsisolerend.

Cellulose isolatie

Cellulose isolatie materiaal bevat, zoals de naam al doet vermoeden, een bepaalde hoeveelheid cellulose. Cellulose is een bestanddeel van papier, vandaar wordt dit isolatiemateriaal ook wel papiervlokken genoemd. Cellulose isolatie is relatief goedkoop en heeft goede isolatiewaarden. Het is zowel voor nieuwbouw als voor bestaande woningen geschikt en wordt vooral gebruikt voor muur-, vloer- en dakisolatie. Bovendien voorkomt dit materiaal naast hitte en kou ook geluidsoverlast.

Reacties