Foto: 0-2023/Sporten.jpg

Hoe creëer je een sportruimte in je woning?

In dit artikel lees je hoe je dit het beste kunt aanpakken

Ninon 19 November 2023

Sinds de corona tijd zijn we erachter gekomen hoe belangrijk onze gezondheid is. Veel sportscholen moesten sluiten en zijn we op zoek gegaan naar manieren waarop we toch konden blijven sporten. We gingen daarom onze eigen sportruimte creëren in onze eigen woningen. Heb jij dit nog niet, maar wil je dit wel graag? In dit artikel lees je hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waar in huis een sportruimte maken?

Wil je een eigen sportruimte in je woning, dan is het belangrijk om te bedenken waar je dit wil gaan doen. Heb je bijvoorbeeld nog een slaapkamer over, die nu misschien ook als kantoor wordt gebruikt, dan kun je dit ook combineren met een sportruimte. Een zolder kan ook een prima plek zijn om je eigen sportruimte in te richten. Heb je misschien de beschikking over een kelder, dan kan dit ook een mooie ruimte zijn om te sporten. Het voordeel van een kelder is, dat het hier niet zo warm is en dus een prettig klimaat om te sporten.

Waar moet je voor zorgen voordat je kunt inrichten?

Nu je een geschikte ruimte hebt gevonden om als sportruimte in te richten, kun je dit daadwerkelijk gaan inrichten. Maar hoe doe je dit? Het belangrijkste om rekening mee te houden is de vloer en ventilatie. Het is verstandig om te kiezen voor een harde vloer. Je wilt niet wanneer je je gewichten laat vallen dat je laminaat, parket of tegelvloer hier kapot aan gaat. Wanneer je wat meer budget hebt, is het verstandig om een pvc vloer aan te leggen in je sportruimte. Daarnaast wil je ook voldoende ventilatie in je sportruimte. Als je aan het sporten bent, ga je automatisch zweten. Daarom wil je wel voldoende ventilatie om muffe geurtjes te voorkomen.

Richt je ruimte handig in

Het belangrijkste onderdeel is het inrichten van je sportruimte. Je wil je ruimte zo optimaal mogelijk benutten dus bedenk goed wat voor apparatuur je wilt gebruiken. Heb je een wat krapper budget, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar tweedehands apparatuur. Via Marktplaats kun je vaak goede koopjes vinden. Schaf daarnaast ook verschillende yoga spullen aan, dit neemt weinig ruimte in beslag en je kunt hier veel sportoefeningen mee doen.

De finishing touch

Er zijn een aantal dingen die je sportruimte helemaal afmaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grote spiegel. Zo kun je zien of je de oefeningen op een correcte manier uitvoert en wat je lichaam doet. Plaats ook een klein kastje voor je gewichten en ander klein materiaal. Daarnaast kan een muziekinstallatie ook fijn zijn, muziek werkt vaak motiverend en geeft een gezellige sfeer. Succes!

Reacties