Foto: dakpannen

Het dak renoveren, wat zijn de voordelen?

Als je een koopwoning hebt of binnenkort een huis gaat kopen dan is het belangrijk dat je weet wat de staat van het dak is.

Pascal 20 September 2023

Als het dak vervangen moet worden dan kan je dat op flinke extra kosten komen te staan. Natuurlijk kun je, als je handig bent, bepaalde dingen zelf doen. Dan moet je uiteraard geen last hebben van hoogtevrees. Je kunt een dakdekkersbedrijf een dakinspectie laten uitvoeren. Zij geven je dan een rapport van de staat van het dak en welke werkzaamheden nu of in de nabije toekomst nodig zijn. Bij de inspectie wordt uiteraard ook gekeken naar de schoorsteen en de dakgoten.

Een plan van aanpak maken

Je kunt de renovatie van het dak in stappen aanpakken. Als de goten aan vervanging toe zijn dan kun je eerst nieuwe bakgoot plaatsen. Deze kun je voorzien van vogelwering om te voorkomen dat vogels in je dakgoot nestelen en op die manier voor overlast zorgen. De dakgoten moeten worden aangesloten op goede afwatering om het water bij regen of dooiende sneeuw vlot te kunnen afvoeren. Dat kan in een regenton zodat je er je planten mee kunt water geven.

Nieuwe dakbedekking

Naast het aanbrengen van zink dakgoten moet wellicht ook de dakbedekking worden vernieuwd. Dakpannen kunnen wel 80 jaar of langer meegaan. Een bitumen dak gaat 30 tot 60 jaar mee. Dit hangt mede af van de kwaliteit van het bitumen. Herstel kan soms ook door reparatie. Dakpannen kunnen per stuk worden vervangen, bitumen kan soms gedeeltelijk worden hersteld. Als het dak in zijn geheel moet worden vernieuwd dan is dat natuurlijk bij uitstek een geschikt moment om dakisolatie te laten aanbrengen. Hiermee kun je flink besparen op de stookkosten. Deze investering verdien je daarmee binnen enkele jaren terug.

Meer comfort met een nieuw dak

Vooral bij oudere huizen is de zolderverdieping vaak een ondergeschoven kindje als het gaat om het opknappen van het huis. Maar als je er een royale en lichte extra kamer van wilt maken dan kan dat prima. Je kunt een dakkapel of een lichtkoepel laten plaatsen om er een lichte en fijne ruimte van te maken. Die kan worden gebruikt als slaapkamer of werkkamer. Voor het plaatsen van een koepel of dakkapel is meestal geen toestemming nodig van de gemeente. Ook met een extra groot dakraam kan de zolder al een flinke boost krijgen.

Onderhoud aan het dak

Heb je het dak laten vernieuwen dan is het belangrijk om het goed te onderhouden. Dit verlengt de levensduur. Laat een ervaren dakdekker eens in de paar jaar een controle uitvoeren. Bij een lekkage schakel je natuurlijk meteen een vakman in om deze te laten verhelpen. Ook stormschade aan het dak moet zo snel mogelijk worden hersteld om erger te voorkomen. Voor dat laatste kun je vaak gebruik maken van 24-uurs spoedservice en worden de kosten gedekt door de opstalverzekering.

Reacties