Foto: gevel-laten-impregneren

Hierom is impregneren van je gevel een goed idee

De gevel van een huis krijgt gedurende het hele jaar flink wat te verduren. Zon, regen, hagel, sneeuw, wind, vrieskou…

Guido van Loon

Om te voorkomen dat er binnen geen vocht- of schimmelproblemen ontstaan is het verstandig om de gevel regelmatig te reinigen en te impregneren. Daardoor krijgen vuil en schimmels geen kans om zich aan je gevel te hechten en blijft  je gevel ook zo lang mogelijk mooi schoon. Gevel reinigen kun je zelf doen of aan een professioneel schoonmaakbedrijf overlaten. Maar met een hogedrukspuit en de juiste schoonmaakmiddelen scheelt het een hoop geld als je zelf aan de slag gaat. Het is wel verstandig om een semi-professionele hogedrukspuit aan te schaffen of te huren. Datzelfde geldt voor een stevige en veilige steiger zodat je overal goed bij kunt. Gevel impregneren is dan de volgende stap. Ook hier heb je de juiste spullen voor nodig. In dit geval juist een lagedrukspuit (die je ook in de tuin gebruikt) en Oppercon voor oppervlaktebescherming. Dit middel is niet alleen zeer effectief tegen Uv-straling, algen, schimmels en mossen. Maar helpt ook betonrot en schade door vrieskou voorkomen. En last but not least, Oppercon is biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor mens en milieu. In dit artikel vertellen we waarom je na het reinigen je gevel moet impregneren om problemen te voorkomen. 

Reinigen gaat voor impregneren

Om de impregnatie van je gevel optimaal te laten werken is het nodig om eerst je gevel te reinigen. Het oppervlaktebeschermingsmiddel vormt een beschermend laagje op je gevel en dan wil je niet dat er vuil tussen het middel en de gevel zit. Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan met de juiste spullen, maar om echt zeker van je zaak te zijn kun je overwegen om een professioneel bedrijf in de arm te nemen. Kost iets meer, maar dan heb je ook wat. 

Bescherm je gevel

Zoals gezegd wordt bij het impregneren een beschermlaagje op de gevel aangebracht. Hierdoor is deze waterafstotend, schimmel- en brandwerend. Impregneren geeft water geen kans om in de gevel te trekken waardoor er binnen geen vocht- of schimmelplekken ontstaan. Vuil en water krijgen dus geen kans, maar na het impregneren is de gevel ook brandwerend en bestand tegen vorst. Tot slot is een geïmpregneerde gevel makkelijker schoon te houden.

Reacties