Waarom is een kamersteiger handig bij het verbouwen?

Ga je binnenkort binnen flink verbouwen? Dan kan een steiger uitkomst bieden. Vaak is voor binnen een kamersteiger dé oplossing.

Guido van Loon 28 Maart 2019

Een kamersteiger is speciaal voor gebruik binnen bedoeld. Deze steiger is namelijk veel sneller op te bouwen dan de bekende rolsteiger. Deze zien we voornamelijk buiten. De kamersteiger bestaat uit kant-en-klare, eenvoudige onderdelen waaronder een vouwframe geplaatst wordt. Het voordeel van een kamersteiger is dat je deze door één persoon kunt laten opbouwen. Dit betekent dus dat je ook in je eentje aan de slag kunt, je bent niet altijd afhankelijk van iemand anders. Kamersteigers hebben een beperkte werkhoogte, tot 7,5 meter. Dit is echter voor binnengebruik ruimschoots voldoende.

Waar moet je rekening mee houden bij een kamersteiger?

Allereerst is het handig te bepalen welke platformlengte en steigerbreedte je nodig hebt. Dit geeft het werkoppervlakte aan waarop je kunt werken. Hoe langer of breder de steiger, hoe meer werkruimte je op hoogte hebt.
Daarnaast is er een onderscheid tussen werkhoogte en platformhoogte.
- Werkhoogte
Dit is de hoogte waarop je kunt werken als je op het platform staat. Dit bereken je als volgt: platformhoogte + je eigen lengte = de werkhoogte. Maar omdat je je armen ook kunt strekken, rekenen we gemiddeld 2 meter bij de platformhoogte.
- Platformhoogte
Dit is de hoogte waarop het platform van de steiger officieel mag liggen. Wil je weten hoe hoog de totale steiger is? Tel dan 1 meter op bij de platformhoogte. Het is namelijk verplicht om bij een steiger een leuningframe van 1 meter te gebruiken.

Waarvoor heb je een kamersteiger nodig?

Stel je bent aan het schilderen thuis en je kunt maar moeilijk bij het plafond komen. Een kamersteiger is dan een ideale oplossing. Maar ook bij renovatiewerkzaamheden binnenshuis kan een kamersteiger uitkomst bieden. Je kunt eventueel een kamersteiger ook buiten gebruiken, als wordt je hierbij wel wat beperkt in je mogelijkheden.

 

Reacties