Foto: ferm-powertools-gereedschap-dutch-design

FERM powertools: gereedschap in Dutch Design

Dutch Design gereedschap: effectieve en onconventionele powertools van FERM.

Ontwerpen tegen de stroom in. Zo kun je het werk van het Rotterdamse ontwerpbureau WAACS omschrijven. Waar velen blind achter dezelfde gedachte aan lopen, durft het bureau - samen met zijn opdrachtgevers – kritische vragen te stellen bij het ontwerpen van nieuwe producten. Het jongste resultaat van die aanpak is een serie nieuwe powertools voor het Nederlandse merk FERM. Boormachines, schroefboormachines, slijpers en meer. Tools die slim concurreren met wat alle andere merken doen omdat ze niet onnodig stoer en krachtig proberen te lijken. Effectief en onconventioneel: Dutch Design gaat ook over powertools.

Creative director Marcel Jansen van WAACS legt uit: 'In de powertools heerst alom het idee van de stoere-mannen-wereld. Alles moet groot, superprofessioneel en krachtig zijn. Of lijken… Maar of de machines daar beter en aantrekkelijker van worden, en of iedereen die krachtpatsers wel nodig heeft, is zeer de vraag.' Veel powertools blijken niet erg goed in de handen van klussers te passen. Steeds grotere motorhuizen leiden tot grove ontwerpen. De machine belemmert dan al gauw een goed zicht op het werk. Het gaat echter niet om groter en sterker, het gaat om gaten boren en schroeven draaien.

Voor FERM werden compacte powertools ontworpen, die prettig in de hand liggen. Een aantal van deze machines past ook veel beter bij het thuisgebruik. Jansen: 'Eigenlijk zie je een rare vorm van 'overbuy' in dit soort gereedschap. Een gemiddelde klusser haalt misschien vijf keer per jaar zijn boormachine tevoorschijn voor iets eenvoudigs als een gaatje in een wand boren of wat schroefwerk. Het is onzinnig om je dan arm te kopen aan machines die eigenlijk te groot zijn en die bij veel mensen niet eens lekker in de hand te liggen. Met FERM hebben we die onzin doorbroken.' De FERM powertools zijn veel concurrerender. Een aantrekkelijke prijs is er één van.' Oerhollandse no-nonsense in een slank en toch serieus jasje.

Nederlandse ontwerpstudio's en producenten spelen een rol van betekenis op het competitieve wereldtoneel. Jansen vervolgt: 'Helaas gebeurt dit nu grotendeels buiten het blikveld van de gemiddelde consument. Iedereen kent Dutch Design vanuit een meer artistieke hoek. Het is goed om te weten hoeveel technisch hoogwaardige producten in Nederland worden ontwikkeld. Producten waar mensen heel blij van worden.' De nieuwe FERM powertools zijn onlangs gepresenteerd op de belangrijkste Europese vakbeurs voor gereedschap, de Internationale Eisenwarenmesse in Keulen.

Meer informatie: www.ferm.nl

Publicatiedatum: 30 mei 2014

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties