Foto: verbouwen-mantelbuis-

Binnenkort verbouwen? Dit is wat je moet weten over mantelbuizen

Er is één belangrijk aspect van verbouwen dat vaak over het hoofd wordt gezien.

Guido van Loon

Wanneer de meeste mensen denken aan het verbouwen van hun huis, denken ze aan werkzaamheden zoals schilderen, een nieuwe vloer leggen, of misschien zelfs het uitbreken van een muur. Maar er is één belangrijk aspect van verbouwen dat vaak over het hoofd wordt gezien. Vooral als je in je tuin aan het verbouwen bent of nieuwe muren hebt geplaatst is het leggen van nieuwe kabels erg belangrijk. Als je van plan bent om net zoals veel andere mensen aan je huis te klussen dit voorjaar, is kennis over wat een mantelbuis is en hoe je ze gebruikt erg belangrijk. In dit artikel zullen we daarom bespreken wat mantelbuizen zijn en waarom je ze nodig hebt bij het renoveren of verbouwen van je huis. Lees verder voor meer informatie!

Wat een mantelbuis is

Als je van plan bent om binnenkort aan de slag te gaan in je huis, is het belangrijk om te weten wat een mantelbuis is en hoe je ze kan gebruiken. Een mantelbuis wordt soms ook wel een kabelbeschermingsbuis of loze leiding genoemd. Deze namen geven misschien beter aan wat een mantelbuis is. Het gaat hier namelijk om holle buizen die verkrijgbaar zijn in verschillende diameters. Het idee achter deze loze leidingen is dat je er kabels en slangen doorheen kunt trekken. Hierbij kun je denken aan waterslangen maar ook aan andere soorten kabels en slangen. Ander voorbeelden hiervan zijn elektriciteitskabels of datakabels.

Een mantelbuis gebruiken

Vooral als je al wat ervaring hebt als doe-het-zelver, heb je waarschijnlijk al eerder een mantelbuis gezien. Ze hebben een geribbelde buitenkant en een gladde binnenkant. Dankzij de geribbelde buitenkant blijft de buis goed liggen tijdens en na de installatie. De gladde binnenkant zorgt ervoor dat je je kabels en slangen er eenvoudig doorheen kunt trekken. Vaak worden mantelbuizen daarom ook geleverd met een trekkoord. Dit koord wordt soms ook een trekdraad of contactdraad genoemd. Met dit koord kun je eenvoudig je kabels en slangen door de mantelbuis trekken. De kabelbeschermingsbuis of mantelbuis kun je vervolgens bijvoorbeeld in beton verwerken of door een muur trekken. Zo blijven je kabels en slangen goed beschermd.

Kabels trekken met een mantelbuis

Tenslotte zijn er nog een paar dingen die handig zijn om in je achterhoofd te houden als het op kabels trekken met een mantelbuis aankomt. Zo is het belangrijk om te onthouden dat er een maximum zit aan het aantal kabels dat je door een mantelbuis mag leggen. Zoek dus van tevoren goed uit hoeveel buizen je nodig gaat hebben. Als je de buizen wilt gebruiken voor elektriciteitskabels, is het goed om te weten dat je per aparte groep een buis moet gebruiken. Nu weet jij alles wat je moet weten om zelf kabels te kunnen trekken met een mantelbuis!

Reacties