Foto: Novoferm_garagedeur

Nieuwe garagedeur kopen? Bekijk de soorten!

Ze zijn er in vele vormen: garagedeuren. De meest bekende is de kanteldeur, maar de sectionaaldeur wordt tegenwoordig steeds populairder.

Guido van Loon

De garagedeur biedt jou en jouw voertuig toegang tot jouw garage. Er zijn deuren die naar binnen openen, naar buiten openen, in delen openen, waar een speciale voetgangersdeur in zit. Kortom, keuze te over!

Vier soorten garagedeuren

Er zijn vier soorten garagedeuren te onderscheiden: de openslaande deur, de kanteldeur, de roldeur en de sectionaaldeur.
- Openslaande (houten) garagedeuren geven een rustieke uitstraling aan jouw garage. Nadeel is dat ze veel ruimte in beslag nemen en relatief veel
onderhoud vergen. Je moet ook de deuren vastzetten om te voorkomen dat ze dichtwaaien als je de auto in of uit de garage rijdt. Relatief nieuw zijn de
openslaande deuren van aluminium; hierbij blijft het onserhoud tot een minimum beperkt.
- Kanteldeuren kunnen verschillende kantelbewegingen maken. De deur kan bestaan uit twee delen die met scharnieren aan elkaar zijn verbonden en over de
breedte naar binnen klappen. Daarnaast zijn er kanteldeuren die ongeveer een meter buiten de gevel draaien en kanteldeuren die de garage in worden
geduwd.
- Roldeuren zijn meestal gemaakt van oprolbaar staalplaat. Het rolmechanisme bestaat uit een stalen trommel met daarin veren die de deur in elke
gewenste stand open kunnen houden.
- De sectionaaldeur rolt in delen (secties) omhoog. 

Openslaande garagedeur

Bij deze garagedeuren kunnen de twee 'normale' deuren afzonderlijk geopend en gesloten worden. Met openslaande garagadeuren heb je het gemak van een brede doorgang, maar hoef je niet de hele deur te openen als je bijvoorbeeld met de fiets naar buiten wilt. Stijl, vormgeving, kwaliteit en accessoires spelen bij deze klassieke garagedeuren een grote rol. Vaak worden de deuren vervaardigd van hout; let er dan wel op dat de deur is voorzien van een stalen kern aan de sluitzijde tegen het kromtrekken van de deur. Voor extra comfort kies je voor elektrische bediening. Ook worden de openslaande deuren gemaakt van aluminium of verzinkt staal; deze worden dan extra geïsoleerd. Schuren en schilderen is zo definitief voorbij! De deuren zijn nagenoeg onderhoudsvrij.

Naast het aangezicht van de openslaande deuren is natuurlijk ook nog de veiligheid van belang. Iedereen bergt van alles op in de garage. Maar ook steeds meer mensen kiezen ervoor om een werkplek in te richten in de garage. Vanzelfsprekend stel je dan hoge eisen aan de sluiting van de garagedeuren. De openslaande garagedeuren van de meeste fabrikanten zijn uitgevoerd met een drie-puntssluiting. Deze is speciaal vervaardigd voor inbraakpreventie. Daarnaast hebben deze deuren vaak een stalen kokerprofiel als onderdorpel en instelbare scharnieren.

Openslaande garagedeuren kunnen niet in elke situatie worden geplaatst in de stijl of uitvoering die je wenst. Ook met betrekking tot andere typen zal deze regel vaak opgaan. Het beste is dan ook om je eens goed te laten informeren in een showroom van één van de fabrikanten. Daarnaast kunt je jouw idee spiegelen aan de mogelijkheden die je op het internet tegenkomt.

Kanteldeur

De klassieker onder de garagedeuren is de kanteldeur. Deze draait bij het openen in zijn geheel onder het plafond van de garage weg. Binnen de kanteldeuren zijn er twee soorten, namelijk binnen de geveldraaiende deuren (geen extra ruimte nodig buiten de garage om de deur te open) en buiten de geveldraaiende deuren (optimaal ruimtegebruik in de garage). Kanteldeuren zijn relatief goedkoop en eenvoudig te monteren. Een nadeel van deze deuren was vaak het geluidsniveau en het gebrek aan isolatiemogelijkheden. De nieuwe generatie kanteldeuren wordt wel uitgevoerd met isolatie en is vaak voorzien van elektrische aandrijving. Kanteldeuren worden vaak uitgevoerd in hout of staal; met of zonder handige ingebouwde inloopdeur.

Roldeur

De roldeur is de oplossing als er in jouw garage geen ruimte vrij is tegen het plafond. Een roldeur is de zware uitvoering van het traditionele rolluik, welke je ook in een minder zware versie tegenkomt voor ramen van woningen. Het rolmechanisme zorgt ervoor dat de lamellen lopend in geleiders opgerold worden in een kast. Roldeuren hebben het voordeel dat ze in iedere gewenste stand de deur kunnen openhouden, licht 'lopen' en geluidsarm zijn. Het oprolsysteem vraagt echter wel de nodige ruimte en dit kan dan ook wel als nadeel van dit systeem worden gezien. Deze ongeïsoleerde garagedeuren worden vaak toegepast als isolatie geen rol speelt. Deze deur was vroeger zeer populair, maar deze populariteit neemt steeds verder af.

Sectionaaldeur

De panelen schuiven hierbij vlak langs het plafond, waardoor de deur weinig ruimte van jouw garage  inneemt. Naast horizontale sectionaaldeuren zijn er ook verticaal wegdraaiende modellen. Als je vaak in de garage moet zijn, is het handig een loopdeur in de garagedeur te laten monteren. Informeer bij de aanschaf van jouw garagedeur of dit mogelijk is.

Reacties