Foto: langer-thuis-wonen

Verhuizen omdat je ouder wordt? Dat is van latere zorg, denken we vaak

Toch is het slim om er wel bij stil te staan. Niet alleen voor later, want wie investeert in domotica profiteert vanaf dag 1 van het gemak en de luxe.

Guido van Loon

Als je prettig woont in een fijn appartement, dan wil je niet nadenken over verhuizen omdat je ouder wordt. We wonen nog zo prettig en het gaat toch allemaal prima? Het is veel leuker om na te denken over oplossingen die het wonen nog leuker en prettiger maken. En laat het één nu samenhangen met het ander. Want nu genieten van de luxe, betekent later genieten van het gemak.

Hoe kan domotica bijdragen aan zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen?

Bij domotica draait het allemaal om gemak. Met weinig of geen moeite de woning ‘bedienen’ vanaf één centraal punt. Vanuit je luie stoel laat je het zonnescherm zakken, zet je de televisie aan, dim je de verlichting en zet je de verwarming een tandje hoger. Voor mensen die fit en gezond zijn, is dit pure luxe, maar als je wat moeilijker ter been bent, maakt dit het zelfstandig wonen wel een stuk aangenamer.

Zijn we eigenlijk wel bezig met nadenken over later als het om wonen gaat?

Veel mensen denken vaak ‘wie dan leeft, wie dan zorgt’. Het is ook niet zo’n heel leuk onderwerp om over na te denken. Sparen voor later oké, maar nadenken over wonen voor later, in de zin van stil staan bij je eigen beperkingen als je ouder wordt, kan confronterend zijn. Vaak doen mensen dit te laat en pas als het echt nodig is. We houden ons over het algemeen te lang groot en roepen te lang dat we ons nog wel redden. Veel slimmer is om vooruit te lopen op de zaken en eerder maatregelen te nemen, daar heb je zowel nu als later veel gemak en plezier van. Bovendien is het wel zo prettig om het appartement naar wens aan te passen als je fit genoeg bent om dit zowel financieel als fysiek en mentaal aan te kunnen. Sparen voor later doe je ook voor je eigen gemak, zo zou je het nadenken over wonen voor later ook kunnen zien.

Wat zijn de meest simpele oplossingen die eenvoudig zijn toe te passen?

Met eenvoudige middelen kun je al veel bereiken om alles net even wat prettiger te maken. Deze middelen vallen niet echt onder de noemer domotica, maar zijn wel de moeite van het melden waard.

Verlichting

Je kunt eenvoudig beginnen door verlichting te schakelen. We hebben bijna allemaal wel zo’n lampje waarvan de schakelaar altijd net buiten bereik is, door hier een schakelaar aan te koppelen, bijvoorbeeld met een KlikAanKlikUit-schakelaar, heb je daar geen last meer van. Handig is het om op strategische plekken, zoals rondom het bed en op de overloop, lampjes met bewegings- en schemersensoren aan te brengen. Deze lampjes gaan automatisch aan als er in het donker beweging wordt waargenomen. Het zachte schijnsel verlicht de route naar bijvoorbeeld het toilet en voorkomt pijnlijke aanvaringen met schoenen, kattenspeeltjes of andere rondslingerende zaken die men onderweg tegen zou kunnen komen.

De eigen voordeur

Ook op het gebied van veiligheid zijn er slimme oplossingen, zo is er een digitale deurspion. Deze wordt eenvoudig gekoppeld aan het kijkgaatje van de voordeur en kan op elke gewenste hoogte opgehangen worden. Je kunt weliswaar niet met de persoon voor de deur communiceren, maar je ziet wel duidelijk wie er voor de deur staat. De digitale deurspion werkt op batterijen. Praktisch is het zogenaamde slimme slot. Zo’n slot is eenvoudig in de voordeur te plaatsen en zorgt dat – via een app op de smartphone – het slot automatisch ontgrendelt als je voor de deur staat. Voor nu heel handig als je de handen vol hebt met boodschappentassen.

Brandveiligheid

Brandveiligheid is ook iets waar je relatief eenvoudig wat mee kunt doen. Door gebruik te maken van gekoppelde brand- en rookmelders. Deze systemen communiceren via het internet. Door de melders aan elkaar te koppelen word je door het gehele appartement gewaarschuwd als er ergens in het appartement rook wordt gesignaleerd. Door dit vervolgens ook naar buren en/of familie te koppelen, weten zij ook dat er iets aan de hand is en kan er snel worden gehandeld. Het installeren hiervan is vrij eenvoudig.

Meer tips lezen? Kijk ook eens op Procardio.nl en Monozorg.nl.

 

Reacties