Foto: Gira-Control-19-Client

Alles te overzien, alles onder controle

Gira Control 9 Client en Gira Control 19 Client

Energetisch bouwen en saneren is zonder intelligente gebouwbesturing nauwelijks nog denkbaar. Tegenwoordig kunnen talrijke functies probleemloos worden gerealiseerd en kunnen ook complexe taken doeltreffend worden opgelost. Belangrijk is dat de gebouwtechniek eenvoudig kan worden overzien en bediend. Hiervoor biedt Gira twee nieuwe bedieningspanelen voor wandmontage.

De touchpanels Gira Control 9 Client en Gira Control 19 Client zijn bedieningsapparaten voor het KNX/EIB-systeem. De aanduidingen 9 en 19 staan daarbij voor de beelddiagonaal in inch, overeenkomend met respectievelijk 23 cm en 47 cm. Beide apparaten moeten of aan de Gira HomeServer 3 of aan de Gira FacilityServer worden gekoppeld.

Via de beide capacitieve touchscreens heeft de gebruiker overzicht over de complete gebouwbesturing - én controle, want het gebouw laat zich intuïtief met slechts één vinger bedienen. De Gira Interface geeft de afzonderlijke functies overzichtelijk en aanschouwelijk weer en zorgt zo voor een goed overzicht en gemakkelijke toegang. Met een zachte aanraking van het TFT-touchdisplay kunnen processen worden uitgevoerd als het schakelen of dimmen van verlichting, het aansturen van jaloezieën en rolluiken, het opslaan en opvragen van lichtscènes en het luisteren naar muziek. De menubesturing is gemakkelijk te begrijpen en biedt op beide apparaten snel toegang tot elke gewenste functie.

Alle functies zijn binnen slechts twee menuniveaus bereikbaar. Detailinformatie en specifieke bedieningselementen worden in pop-upvensters weergegeven. Het display kan uit alle richtingen goed worden afgelezen. Led-achtergrondverlichting zorgt ervoor dat het display ook onder ongunstige lichtomstandigheden goed zicht- en afleesbaar blijft.

De Gira Control 19 Client is niet alleen groter, maar op bepaalde gebieden ook krachtiger dan zijn 'kleine' broertje. Hiermee kunnen alarmmeldingen en tijdsverloopdiagrammen worden weergegeven - bijvoorbeeld van het energieverbruik - en bovendien e-mails worden opgevraagd en internettoepassingen worden gebruikt en geïntegreerd.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties