Connectiviteit is een van de belangrijkste factoren bij deze generatie
Nu millennials steeds belangrijker worden op economisch gebied, spelen ze ook een grote rol op de Nederlandse huizenmarkt. De financiële crisis en de nasleep daarvan hebben effect op de koopkracht van millennials, die wat zwakker is dan die van de generatie babyboomers. Hierdoor kopen ze over het algemeen op latere leeftijd hun eerste huis. Uit onderzoek van Bouwfonds Property Development (BPD) blijkt dat millennials zich hierdoor niet laten tegenhouden en de voorkeur hebben om een huis te kopen in plaats van te huren. Daardoor zijn zij ook actief op de woningmarkt en brengt deze generatie nieuwe wensen voor een woning met zich mee.
De woningbouwsector vraagt zich op hun beurt af welke factoren van invloed zijn op de woningkeuze van millennials. Twee belangrijke overwegingen voor deze generatie zijn duurzaamheid en gemak. Allereerst zijn millennials zich bewust van klimaatverandering en vinden duurzame keuzes belangrijk, en dat is terug te zien in de keuze voor een woning. Tegelijkertijd verwachten ze een slimme en intuïtieve woning, voorzien van alle gemakken, met bijvoorbeeld toepassingen die via een smartphone-app zijn te besturen. Dat blijkt ook uit een rondvraag van Smart Homes Company.
Een slimme woning is een innovatief huis dat over Internet of Things (IoT)-verbonden apparaten beschikt. Dat geldt voor zowel huishoudelijke apparaten, verlichting, verwarming, als de airconditioning en beveiliging van de woning. De data van deze apparaten worden vervolgens verzameld en maken het voor huiseigenaren mogelijk om alles in te zien, te beheren en eventueel het gebruik aan te passen.
Millennials, gekarakteriseerd als ‘digital natives’, zijn al vanaf zeer jonge leeftijd blootgesteld aan de digitale omgeving. Het gebruik van apparaten is daarom een onderdeel van het leven geworden. Deze generatie is opgegroeid in het digitale tijdperk, dat de afgelopen 30 jaar heeft gezorgd voor enorme technologische ontwikkelingen. Het is dan ook niet verrassend dat 92 procent van de millennials een smartphone heeft. De combinatie van digitale kennis met een duurzamere levensstijl vraagt om meer technologie in en om het huis.
Het bieden van slimme, verbonden apparaten is dus van belang bij het aantrekken van millennials voor het kopen van een woning. Dit geldt niet alleen voor de meest voor de hand liggende producten als een Smart-TV, verlichting of een robotstofzuiger. Ook op het gebied van verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen zijn er steeds meer slimme technologieën. Deze producten bieden energie-efficiënte oplossingen voor het koelen en verwarmen van ruimtes en het verwarmen van water. Met inzicht in de beschikbare data kunnen gebruikers het (energie)verbruik volgen en hun gedrag hierop aanpassen. Met behulp van Wi-Fi kan de airconditioning zelfs op afstand worden bediend, maar ook de producten zelf passen zich aan op basis van de weersomstandigheden en de luchtvochtigheid in een ruimte.
Sensortechnologie is een belangrijk aspect om deze slimme technologie te reguleren. Aan de hand van deze technologie wordt het mogelijk om de kwaliteit van de binnenlucht te monitoren en te optimaliseren. Daarom zijn er HVAC-systemen op de markt met dubbele sensorregeling en een automatische controlefunctie voor het detecteren van de temperatuur en luchtvochtigheid. Dat brengt nog meer gewenst gemak omdat instellingen automatisch worden geregeld. Zo is het binnenklimaat altijd aangenaam en worden er door deze slimme technologie aanzienlijke kosten én energie bespaard.
"De woningmarkt zal zich aanpassen op de generatiewisseling. De prioriteiten verschuiven naar milieuvriendelijke en verbonden oplossingen voor slimme woningen", vertelt LG Martin Pennings, Service Manager bij LG. "Bij het bouwen en inrichten van een woning nemen de bewoners van vandaag connectiviteit en duurzaamheid mee in hun beslissing en dat zie je terug in onze producten. Bij LG blijven we daarom innoveren om te blijven voldoen aan de wensen van de klant.”