Hoe kun je je smart home beveiligen?

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen in het bezit van smart apparatuur in huis. Hierdoor zou het leven van deze mensen een stuk gemakkelijker moeten zijn.

23 Januari 2020

Wat velen echter niet weten, is dat deze smart apparatuur hen in sommige gevallen ook in gevaar brengt. In dit artikel geven we je daarom tips hoe jij je huis beter kunt beveiligen als je in het bezit bent van smart apparatuur!

Installeer een VPN

Een VPN installeren op je router is misschien wel het belangrijkste dat je moet doen. Waarom op je router? Omdat hierdoor alle apparaten die hiermee verbonden zijn de data versleuteld verzenden (vind hier meer informatie). Maak jij bijvoorbeeld via je wifi-apparatuur verbinding met je Google Home, dan wordt deze data versleuteld verzonden. Hierdoor is het voor hackers moeilijker om de data te onderscheppen.

Een bijkomend voordeel is dat hierdoor je locatie verborgen is. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je geblokkeerde content in jouw land wilt raadplegen. Je router neemt namelijk de locatie van de server aan, waardoor je films, series en games kunt raadplegen die anders wellicht niet beschikbaar zijn.

Twee-factor authenticatie

Ook twee-factor authenticatie is belangrijk om veilig over het internet te surfen. Met twee-factor authenticatie breng je een extra laag van beveiliging aan op je apparatuur. Je logt namelijk in met je account en wachtwoord. Vervolgens wordt er naar een device, bijvoorbeeld je mobiele telefoon, een bericht verzonden met daarin een code. Deze code moet je vervolgens nog een keer invoeren om daadwerkelijk toegang te krijgen tot je account.

Zet ongebruikte features uit

Het uitzetten van ongebruikte features is ook belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het delen van je locatie bij apps die dit eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Hoewel het bij de grote apps waarschijnlijk geen kwaad kan, geef je hackers hiermee minder mogelijkheden om toegang te krijgen tot je apparaten. Ook toegang op afstand of notificaties zijn voorbeelden van features die je in veel gevallen gewoon uit kunt zetten.

Beveilig je telefoon en andere smart apparatuur

Dit klinkt waarschijnlijk als een voor de hand liggende tip, maar veel mensen doen het niet. Het beveiligen van je telefoon is erg belangrijk om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot andere data die je op je telefoon of andere apparaten hebt staan.

Ook het beveiligen van je smart apparatuur is daarbij belangrijk. Kies voor een beveiligingscode of in het geval van een alarm voor keys die je kunt vergrendelen en ontgrendelen. Ben je bijvoorbeeld een key kwijt, dan moet het wel mogelijk zijn om deze key te vergrendelen. Zo kunnen eventuele kwaadwillenden geen toegang krijgen tot je huis.

Gebruik niet hetzelfde wachtwoord

Het is daarnaast erg belangrijk om niet telkens hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Gebruik je steeds hetzelfde wachtwoord, dan hebben hackers direct toegang tot al je apparatuur en accounts wanneer ze dat ene wachtwoord kraken. Het is daarom aan te bevelen om gevarieerde wachtwoorden. Gebruik daarvoor ook zoveel mogelijk verschillende cijfers, letters en leestekens. Tegenwoordig is dit ook vaak een van de vereisten als je een nieuw account aanmaakt op een website of in een app. Zorg er daarnaast voor dat ze geen verband met je hebben, zodat hackers jouw persoonlijke gegevens niet kunnen gebruiken om je wachtwoord te achterhalen.

Gebruik een passwordmanager

Een passwordmanager is een goed middel om je wachtwoorden bij te houden. Veel passwordmanagers hebben daarnaast de mogelijkheid om zelf wachtwoorden te genereren, die je vervolgens kunt opslaan in de passwordmanager. De passwordmanager slaat al je wachtwoorden op en kan beveiligd worden met één masterwachtwoord. Erg handig als je veel verschillende accounts hebt waarbij al deze accounts een ander wachtwoord hebben. 

Koop alleen van bekende merken

Hoewel ook bekende merken het slachtoffer kunnen worden van dataleks en hackers, is het wel aan te raden om alleen smart apparatuur te kopen van bekende merken. De bekende merken hebben in veel gevallen namelijk goed onderzoek gedaan naar eventuele bedreigingen als het gaat om hun smart apparatuur.

Daarnaast is de macht van deze bekende merken groter dan van de kleine merken. Heb je dus problemen met je smart apparatuur, dan is de kans groter dat je geholpen wordt bij deze bekende merken dan wanneer je een zogenaamd smart apparaat hebt gekocht uit Azië.

Zoals je leest zijn er genoeg manieren waarop jij je huis beter kunt beveiligen tegen hackers. Een van de belangrijkste tips om je huis goed te beveiligen is natuurlijk het installeren van een VPN. Pas daarnaast verschillende wachtwoorden toe voor de verschillende accounts die je gebruikt. Om het gemakkelijk voor jezelf te maken, kun je deze opslaan in een passwordmanager. Tot slot is twee-factor authenticatie van belang om een extra laag van beveiliging toe te brengen.

Welke manieren gebruik jij om de smart apparaten bij jou thuis beter te beveiligen tegen hackers en andere gevaren? Laat het ons weten in de reacties!