Foto: Legrand_Connected_Cabinets_nl-2

Een huis slim maken zonder kap- of breekwerk? Easy with Legrand

Om snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de Smart Home-markt, breidt Legrand zijn gamma aan slimme toepassingen verder uit met modulaire componenten

Met deze nieuwe oplossingen blijft Legrand toekomstgerichte tools aanbieden binnen haar bestaande ecosystemen. Als een logisch vervolg hierop kondigt het bedrijf voor het voorjaar 2021 de lancering aan van geconnecteerde modulaire componenten voor residentiële toepassingen. 

Intensieve samenwerking tussen Legrand en Netatmo

Deze geconnecteerde componenten binnen de verdeelkast zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen specialisten van Legrand en Netatmo. De ontwikkeling van deze producten past in de strategie om het geconnecteerd schakelmateriaal ‘with Netatmo’ te versterken. Met een geconnecteerd verdeelbord bereiden klanten de elektrische installatie in hun woning voor op de toekomst. Op die manier evolueert deze installatie – als centraal aanstuurpunt dat alle elektrische toestellen in huis bedient en beheert – mee met de gezinssituatie.

Nieuwe geconnecteerde oplossingen voor residentiële gebouwen

Een geconnecteerd verdeelbord is opgebouwd uit enkele of meerdere slimme modulaire componenten zoals een contactor, een teleruptor, energietellers en een gateway. Al deze producten zijn geconnecteerd met onze Home + Control-app waardoor ze centraal, via een smartphone, bedienbaar zijn. Dimitri Van den Heuvel, Product Manager Tertiary Solutions bij Legrand, geeft tekst en uitleg: “Een geconnecteerde contactor is een magneetschakelaar waarmee een gebruiker bepaalde kringen (van grote energievreters in huis, zoals een elektrische boiler, fornuis of garagepoortmotor) in- en uit kan schakelen via een gewone schakelaar en in dit geval dus ook via de Home + Control-app.

Met een geconnecteerde teleruptor (of impulsrelais) kan een gebruiker de verlichting in huis bedienen vanop om het even welke plaats: thuis, werkplek of vakantieadres. Dat kan met diezelfde Home + Control-app of via lokale (draadloze) drukknoppen.

De geconnecteerde teleruptor en contactor hebben dezelfde afmeting (1 module) als hun niet-geconnecteerde tegenhanger, waardoor deze oplossing ook uitermate geschikt is voor retrofit-toepassingen.

Naast een eenvoudige bediening en extra comfort bieden deze producten de gebruiker ook de mogelijkheid om het energieverbruik van elektrische toestellen en apparaten in real time te meten en uit te lezen via diezelfde app. Een goede monitoring van het energieverbruik – inclusief historiek – is een belangrijke stap naar een bewust(er) energieverbruik en een lagere elektriciteitsfactuur. Indien er geen bediening van een kring of een toestel nodig is, maar men wel het verbruik ervan wilt kennen en monitoren, kan men een geconnecteerde energiemeter plaatsen op deze verbruikerskring.”

Amaury D’Haese, Product Manager Wiring Devices & Smart Home Solutions bij Legrand, vult aan: “Een geconnecteerde oplossing kan zowel in nieuwbouw als bij renovatie toegepast worden. Bij nieuwbouw heeft men de keuze om de gateway in te bouwen in de verdeelkast of te monteren in de muur zoals een traditioneel stopcontact. De gateway is als het ware het hart van de geconnecteerde installatie en zorgt ervoor dat de verlichting, rolluiken en stopcontacten met (draadloze) schakelaars, met de smartphone of met de stem kunnen bediend worden.

Is in de woning reeds geconnecteerd schakelmateriaal voorzien? Dan kan de bewoner de verdeelkast complementair gaan uitbreiden met geconnecteerde contactoren en energiemeters om op deze manier het energieverbruik goed onder controle te houden.

In het geval van een renovatie, waar er reeds gebruik gemaakt wordt van standaard drukknoppen, volstaat het om de bestaande teleruptoren te vervangen door de geconnecteerde teleruptoren en een modulaire gateway. Zo vermijdt men dat bestaande drukknoppen moeten vervangen worden. Op deze manier kan men dus optimaal genieten van een geconnecteerde installatie en dit zonder kap- of breekwerk!

Startpunt voor nieuwe innovatie

Met de lancering van het geconnecteerde verdeelbord blijft Legrand trendsetter op het vlak van innovatieve en duurzame Smart Home-oplossingen. Jurgen Van Zaelen, Smart Home specialist bij Legrand, licht toe: “Legrand wil binnen haar bestaande ecosystemen toekomstgerichte tools blijven aanbieden. De lancering van deze modulaire oplossingen is een logische verderzetting van onze ambitie om woningen nóg slimmer te maken. De geconnecteerde verdeelkast past in een breder plaatje van een ecosysteem dat bewoners extra comfort, gebruiksgemak en veiligheid wil aanbieden.”

Alle voordelen van Connected Cabinet op een rij

- Eenvoudige installatie en bediening van de gateway, als hart van het geconnecteerd verdeelbord
- Bediening vanop afstand van verlichting, zonder breekwerk voor installatie schakelmateriaal
- Controle en bijsturing vanop afstand mogelijk van energievretende toestellen en apparaten
- Intuïtieve en gebruiksvriendelijke app voor bediening en controle vanop afstand
- Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- Voor zowel nieuwbouw als renovatie

Meer informatie: www.legrand.nl

Reacties