Tips bij het kopen van een buitendeur

Om gelijk een misvatting uit de wereld te helpen, een buitendeur is niet alleen een voordeur, net zomin als het alleen een achterdeur is.

Verschillende buitendeuren

Eigenlijk zijn het alle soorten deuren die toegang geven tot buiten. Vandaar de naam buitendeur. Een garagedeur valt daar ook onder, net als terras-, tuin- of balkondeuren. Omdat deze deuren zich vooral op de begane grond bevinden is hun stijl, kleur en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn van invloed op de uitstraling van het huis. Het is niet makkelijk om een goede buitendeur te kiezen, maar wil je een buitendeur kopen dan zijn er natuurlijk wel een aantal tips waardoor je wat meer overzicht krijgt.

Buitendeur kopen die jij mooi vindt
Ga je een buitendeur kopen dan heeft de keus die je maakt, ongeacht wat je kiest, effect op de sfeer van het huis. Er zijn deuren van massief hardhout of FSC-hout, met en zonder glas. Wanneer je hieruit een keuze gemaakt hebt ben je al een flink eind op weg om een buitendeur te kopen. Zelf weet je al wel om welke buitendeur het gaat. Er zijn diverse stijlen aan te wijzen. Zo zijn er moderne buitendeuren, landelijke of jaren dertig buitendeuren en natuurlijk de klassieke en tijdloze buitendeuren. Wil je er glas in, oriënteer je dan eens bij melkglas, het levert licht op in huis gecombineerd met privacy.
Het blijkt dat een tijdloze deur soms prima samen gaat met een klassieke uitstraling, net zoals een echte eiken deur perfect bij een modern huis kan passen. Het idee dat een klassiek huis om een klassieke voordeur vraagt klopt dus niet altijd. Zo kun je het karakter van het huis toch een beetje naar jouw hand zetten.
Hetzelfde gaat op voor de kleurstelling. Ga je op zoek om een goede buitendeur te kopen dan is de kleur ook heel belangrijk. Een neutrale kleur als natuurlijk hout kan rust brengen in de uitstraling van een huis in tegenstelling tot een kleur die altijd een sfeer creëert.

Let op de kwaliteit
Kwaliteit is belangrijk bij de overweging om de juiste buitendeur te kopen. Het is toch de bedoeling dat de deur lange tijd meegaat. De buitendeur moet van het juiste materiaal zijn met goed passend en soepel werkend hang- en sluitwerk. Makkelijk bewegende scharnieren en sloten zijn niet alleen prettig in gebruik, het verlengt ook de levensduur van de buitendeur doordat de deur nergens schuurt of wringt. Ga je een buitendeur kopen dan is het altijd verstandig ook te kijken of er een goede inbraakbeveiliging in is verwerkt of erin verwerkt kan worden. Bezuinigen op kwaliteit blijkt in de praktijk op de lange termijn vaak een stuk duurder.

Eenheid voor je huis
Het kan mooi zijn om de voordeur af te stemmen op de tuindeur of de garagedeur, tenslotte zijn het allemaal buitendeuren. Op die manier krijg je eenheid in het aanzien van het huis wat rust brengt en creëer je de sfeer die je de woning wilt meegeven. Heb je een keuze gemaakt en ga je een buitendeur kopen, dan weet je met de juiste keus zeker dat je de eerste jaren verzekert bent van een veilig gevoel.