Foto: De_Lichtstraat_Expert

De 5 voordelen van een lichtstraat op jouw dak

Twijfel je of een lichtstraat een goede optie voor jou is? Wij hebben voor jou alle voordelen op een rijtje gezet!

Ali 31 Mei 2024

Twijfel je of een lichtstraat een goede optie voor jou is? Het kan een lastige keuze zijn. Lichtstraten brengen natuurlijk licht naar je woning en zijn eigenlijk echt makkelijk te onderhouden, maar het kan best een flinke klus zijn. Daarom hebben wij voor jou alle voordelen op een rijtje gezet zodat jij de juiste keuze kan maken!

Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat is een plat of schuine plaat waar 2 of meer glazen aan elkaar zitten. Lichtstraten worden vaak in de lengte over een plat dak geplaatst om natuurlijk zonlicht een huis in te laten. Deze glazen zijn ontzettend weerbestendig en kunnen tegen alle weersomstandigheden die je je maar kan bedenken. Lichtstraten zijn dus echt de ideale manier om meer zonlicht in elke ruimte te krijgen.

  1. Altijd natuurlijk licht in je woning door lichtstraten

Lichtstraten in een plat dak zorgen echt voor het meest natuurlijke licht, geen enkele andere optie zal dit toppen. Door het platte oppervlak straalt het licht binnen zoals het ook buiten doet. Zelfs op bewolkte dagen zal jouw huis licht zijn. Het maakt niet uit welke richting je ramen op staan, door het dak zal altijd licht binnenkomen. 

  1. Lichtstraten zijn divers en uniek 

Lichtstraten zijn uniek omdat je ze kunt aanpassen aan jouw smaak. Groot, klein, van glas, plastic, je kunt het zo gek niet bedenken. Het is ook een manier om je smaak beter te laten zien in je huis, iets wat niet veel mensen hebben. Lichtstraten zijn echt opvallend en hebben zoveel voordelen. Dus eigenlijk is het jammer dat niet meer mensen ze hebben!

  1. Betere gezondheid van je hele gezin door een lichtstraat

Een lichtstraat kan echt een verschil maken voor de gezondheid van jou en je familie. Waarom? Omdat natuurlijk licht goed voor je is! Natuurlijk licht zorgt ervoor dat je je beter voelt en het kan zelfs helpen om je humeur te verbeteren, zeker op dagen waar je niet naar buiten kan.

Maar dat is nog niet alles! Natuurlijk licht is ook goed voor je ogen. Het kan vermoeidheid verminderen, je slaapritme verbeteren en je concentratie verhogen, vooral als je veel tijd binnenshuis doorbrengt. Als je vanuit huis werkt of als de kinderen binnen spelen, weet je dus dat je alsnog de voordelen van natuurlijk licht krijgt. 

  1. Kamers lijken groter door lichtstraten

Lichtstraten zorgen voor het effect van meer ruimte! Hoe werkt dat? Nou, het is eigenlijk vrij eenvoudig. Door natuurlijk licht van bovenaf binnen te laten, worden schaduwen verminderd en wordt de ruimte gelijkmatig verlicht. Dit zorgt ervoor dat de grenzen van de kamer minder duidelijk worden, waardoor het lijkt alsof de ruimte groter en open is. Ook kan je gewoon door het glas heen kijken natuurlijk waardoor het plafond ook hoger lijkt!

  1. Makkelijk onderhoud

Niet alleen wordt een lichtstraat vaak gemaakt van duurzame materialen zoals aluminium en glas, ze zijn ook nog eens makkelijk schoon te maken. Lichtstraten worden speciaal gemaakt zodat ze ontzettend weerbestendig zijn, zelfs de zwaarste herfststormen zijn geen probleem voor een lichtstraat. Wanneer je je lichtstraat goed onderhoudt, heb je er jarenlang plezier van.

Wil jij jouw lichtstraat vervangen? Dan is dat ook geen probleem! Dit is echt niet zo een grote investering als je zou verwachten en heeft ook vele voordelen. Denk aan betere isolatie en energiebesparing!

Nadelen van een lichtstraat

Naast de vele voordelen zijn er toch wel een paar kleine nadelen. Deze hebben we ook even kort voor jou neergezet.

  • Kosten: Het installeren van een lichtstraat kan duurder zijn dan andere dakbedekking, vooral als het gaat om maatwerk of materialen zoals speciaal glas.
  • Hitte: In de zomer kan een lichtstraat warmte opbouwen, wat kan leiden tot een verhoogde temperatuur.
  • Geluidsisolatie: Lichtstraten bieden over het algemeen minder geluidsisolatie dan andere daken, waardoor meer geluid van buiten naar binnen kan doordringen, zoals verkeerslawaai of regen.
Reacties