Foto: 2017/huis-verbouwen-verhuizen.jpg

Je huis verbouwen of verhuizen: wat is de beste keus?

Veel mensen kennen het tv-programma wel waarin mensen de keus krijgen tussen verbouwen of verhuizen.

In het programma zijn man en vrouw het niet met elkaar eens: de een wil verbouwen, de ander gaat liever verhuizen. Vervolgens gaan ze proefwonen in een andere woning, terwijl hun eigen huis verbouwd wordt. Bij terugkomst moeten ze beslissen: in het verbouwde huis blijven, of toch verhuizen? In dit geval hebben de partners hulp gehad bij het kiezen van een geschikte koopwoning én professionele hulp bij het verbouwen van de woning. Maar wat is voor ‘gewone’ mensen de beste keus, als ze alles zelf moeten doen en beslissen? Kortom: wil jij je huis verbouwen, of ga je liever verhuizen?

Je huis verbouwen…

Bij het verbouwen van je huis gaat het vooral om waardevermeerdering. Je kunt enorme bedragen uitgeven aan allerlei verbouwingen, maar als die niet zorgen voor waardevermeerdering levert dat uiteindelijk financiële problemen op. Globaal gezien zijn de meest voordelige verbouwingen degene die extra ruimte opleveren of waarbij de sanitaire voorzieningen worden opgeknapt. Zo is het bouwen van een dakkapel vaak een goede keus, omdat dit best wat extra ruimte kan creëren op de bovenverdieping. Bovendien hoeft de bouw van een dakkapel helemaal niet zo duur te zijn. Dakkapel prijzen  variëren van zo’n €2.500 tot €6.500. Dit is gemiddeld ook het bedrag waarmee de waarde van de woning stijgt door de extra ruimte die verkregen wordt. Doe dus altijd even een check of een verbouwing niet teveel kost ten opzichte van de waardevermeerdering van de woning.

…of verhuizen?

Mocht je denken dat verhuizen goedkoper is dan verbouwen, dan zit je er meestal naast. Er komen heel wat extra kosten kijken bij een verhuizing, zoals een tijdje dubbele woonlasten, aanpassingen in het nieuwe huis, het inhuren van een verhuizer en het kopen van nieuwe meubels. Toch kan verhuizen de beste keus zijn, als je je huis niet kunt verbouwen of als een verbouwing te duur zou worden. Heb je bijvoorbeeld echt veel te weinig ruimte in je huidige woning, dan zit er soms weinig anders op dan verhuizen. En zeker als je weg wilt vanwege de ruimte in de tuin of vanwege de omgeving waar je woont, heb je weinig keus. Op VerhuizenInfo.nl vind je allerlei informatie over verhuizen, waar je allemaal aan moet denken en hoe duur dat eigenlijk is.

Soms is verhuizen de beste keus, maar soms kan een verbouwing je problemen oplossen en kun je lekker in hetzelfde huis blijven wonen. Dit hangt helemaal af van jouw situatie, wensen en financiële ruimte. Het is een handige regel om eerst te kijken naar de mogelijkheden voor een verbouwing voordat je gaat kijken of je moet verhuizen. Een verbouwing is in veel gevallen voordeliger, maar kan soms je problemen niet oplossen. Wil je sowieso al binnen een aantal Je huis verbouwen of verhuizen? Jij bent zelf de enige die echt zeker weet wat de beste keus is.

Reacties