Foto: 2016/dakkapel-daken.jpg

De meerwaarde van een dakkapel

Een dakkapel is een uitbouw op een schuin dak van een huis.

Populair tegenwoordig zijn prefab dakkapellen, deze voorgefabriceerde kappellen kunnen in een dag geplaatst worden en de plaatsing geeft weinig rommel.

Ook zijn er traditionele dakkapellen. Omdat deze opbouw ter plaatse op wordt gebouwd is er meer ruimte voor maatwerk (vooral bij oudere huizen), en de kosten zijn vaak iets lager. Omdat toch al een gedeelte van de dakbedekking verwijderd moet worden, kan het voordeliger zijn bij de plaatsing van een dakkapel de complete dakbedekking door dakwerkers te laten vervangen. Wil je later geen problemen krijgen met de nieuwe dakkapel, dan is het verstandig een dakdekker eens per jaar een dakinspectie uit te laten voeren. Zowel prefab als traditionele dakkapellen hebben in ieder geval drie grote voordelen. Welke? Licht, ruimte en waardevermeerdering!

Een dakkapel zorgt voor meer licht

In een schuin dak kunnen geen hele grote ramen geplaatst worden. Vervelend als je daarom in een slaapkamer, werkkamer of badkamer altijd het licht aan moet doen. In een dakkapel worden de ramen verticaal geplaatst, waardoor een veel groter raamoppervlakte mogelijk is.

Een dakkapel geeft meer ruimte

Schuine plafonds zijn erg lastig voor lange mensen. Daarnaast verminderen ze ook het ruimtelijke gevoel aanzienlijk, en is de functionele ruimte veel kleiner. Een dakkapel geeft niet alleen veel meer ruimte om te staan, maar ook meer mogelijkheden bij de inrichting van een kamer. Zo zijn er meer plaatsen waar je hoge kasten kunt neerzetten, maar is er ook meer ruimte voor een bed of een bureau. In de badkamer heb je met een dakkapel veel meer mogelijkheden qua indeling met een douche, bad, wastafel en toilet.

Een dakkapel verhoogt de verkoopwaarde van je huis

Om bij de verkoop van je huis een betrouwbaar beeld te geven van de beschikbare vloeroppervlakte, kun je een NEN 2580-meting laten uitvoeren. Hierbij wordt de vloeroppervlakte bij een hoogte van meer dan anderhalve meter hoogte berekend, en het is niet moeilijk te bedenken dat een dakkapel voor meer oppervlakte op stahoogte zorgt. Daarnaast kan een dakkapel van een donkere zolder een volwaardige slaapkamer maken.

Heb je al een dakkapel laten plaatsen in een of meerdere ruimtes in huis en kom je nog steeds leefruimte tekort? Dan is het toch misschien beter om te verhuizen. Vaak willen mensen kosten besparen door zelf te verhuizen. Velen verkijken zich echter lelijk op de tijd en energie die dit kost, daarom kun je beter een verhuisbedrijf inschakelen.

 

Reacties
Anderen bekeken ook