Welk materiaal voor je nieuwe dakbedekking?

Wanneer je toe bent aan nieuwe dakbedekking voor je platte dak, kom je al snel tot de conclusie dat je ruimte keuze hebt aan materialen.

22 Mei 2019

Veel voorkomende materialen zijn PVC, EPDM en bitumen. In dit artikel lees je meer over de kenmerken van deze materialen en gaan we in op de kosten.

Voordelen

Veelal beoordelen we de verschillende soorten dakbedekking op de mate van bestendigheid tegen wisselende weersomstandigheden. Temperatuurschommelingen, wind en regen hebben namelijk de meeste invloed om de levensduur van de dakbedekking. Hoewel er meerdere factoren zijn die de kwaliteit van het materiaal bepalen, is de invloed van deze factoren vele malen kleiner dan de weersomstandigheden.

EPDM dakbedekking scoort op het gebied van weersomstandigheden en temperatuurschommelingen het beste. Het is namelijk een zeer elastisch rubbersoort, die probleemloos krimpt bij jou en uitzet bij warmte. Dit proces kan het EPDM folie zonder enige moeite tot wel vijftig jaar herhalen. Daarnaast is EPDM zeer bestendig tegen water. Bovendien heeft EPDM een hoge UV-bestendigheid, wat een positieve invloed heeft op de levensduur én zorgt voor aangename binnentemperaturen in de zomer. Als laatste voordeel vraagt EPDM minder onderhoud dan PVC en bitumen.

Op het gebied van UV-bestendigheid en waterdichtheid kan PVC redelijk meekomen met EPDM, maar op het gebied van onderhoud en elasticiteit schiet PVC toch wat te kort op de concurrent. Bitumen kan alleen op het gebied van waterbestendigheid meekomen met de overige materialen. Maar laat waterbestendigheid in Nederland nu net een essentieel punt zijn.

Kosten

Naast de voordelen van de materialen speelt natuurlijk de prijs ook een belangrijke rol in de keuze welk type dakbedekking je gebruikt. Doorgaans is bitumen de goedkoopste optie, maar zoals je hierboven hebt gelezen is het materiaal wel minder dan de alternatieven. Wanneer we PVC en EPDM naast elkaar zetten valt op dat de prijs-kwaliteitverhouding van EPDM erg goed is. Door de uitermate lange levensduur van het rubbersoort, is het aan het eind van het verhaal absoluut de beste optie. Hoewel de aanschaf wat hoger is, ligt de levensduur vele malen hoger dan de bij de andere materialen en zijn er niet of nauwelijks onderhoudskosten bij een EPDM dakbedekking.

Wanneer we alles op een rijtje zetten kunnen we eenvoudig concluderen dat EPDM op alle vlakken de concurrerende materialen ver achter zich laat. Als extra voordeel is EPDM dakbedekking vrij eenvoudig zelf aan te brengen, zodat ook deze kostenpost fors lager uitvalt dan de overige materialen, die aangebracht moeten worden door een professional.

Reacties