Foto: 2022/Wanneer-moet-ik-het-platdak-van-mijn-huis-vervangen.jpg

Wanneer moet ik het platdak van mijn huis vervangen?

Is het dak van je woning niet mooi meer, of heb je last van lekkage bij een platdak? Dan is het tijd om de dakbedekking van een platdak te vervangen.

16 April 2022

Over het algemeen is het niet nodig om de gehele constructie te laten vervangen. Vaak is alleen het vervangen van de dakbedekking voldoende. Voor een platdak worden er andere materialen gebruikt dan bij een hellend dak. Dat komt doordat een platdak veel vatbaarder is voor zonlicht en water.

Moment platdak vervangen

De levensduur van een platdak is een stuk korter dan het geval is bij een hellend dak. Over het algemeen gaan de materialen ongeveer tien jaar meer. Het is mogelijk de levensduur te verlengen door te kiezen voor goed onderhoud. Zorg er daarom voor dat je het materiaal regelmatig laat onderhouden. Op het moment dat er zich lekkages voordoen en blijkt dat er gaten in het materiaal zitten, is het tijd om te kiezen voor nieuwe dakbedekking.

Soorten materialen

Voor een platdak zijn er verschillende materialen denkbaar. Deze verschillen van de materialen die op een schuin dak gebruikt worden. Op een plat dak kun je bijvoorbeeld geen dakpannen plaatsen, omdat het water dan niet goed van het dak loopt. De beste materialen voor een plat dak zijn: bitumen, EPDM en PVC. Alle materialen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Bij een platdak leggen wordt in het geval van bitumen het materiaal op het dak gebrand met een gasbrander. Bij EPDM gaat het om verlijming.

Hoe weet ik of het platdak vervangen moet worden?

Vaak is al snel duidelijk wanneer je het platdak laten vervangen noodzakelijk is. De dakconstructie van een dak is vaak nog wel stevig, maar het gaat vooral om het vervangen van de dakbedekking. Dan schakel je een dakdekker in Uden in om dit probleem op te lossen. Als gevolg van slijtage kan er lekkage ontstaan. Daarom doe je er goed aan het dak regelmatig in de gaten te houden. Het vertonen van scheuren en barsten zijn tekenen dat de dakbedekking moet worden vervangen. Bij kleine lekkages voldoet het plaatselijk repareren.

Maar blijkt dat de lekkages geregeld terug komen? Dan kun je beter de gehele dakbedekking laten vervangen. Bovendien kan het voorkomen dat naar verloop van tijd de constructie is aangetast door bijvoorbeeld houtrot of vocht. Als blijkt dat de constructie niet meer stevig genoeg is, is het verstandig de hele dakconstructie te laten herbouwen.

Reacties