Dakbedekking: de kosten en levensduur

In het onderstaande artikel leggen we je enkele vormen van dakbedekking uit, inclusief hun levensduur en kosten.

Dakbedekking bij een plat dak

Bij een plat dak is de meest gekozen dakbedekking pvc. Dit komt omdat pvc in veel kleuren beschikbaar zijn, hierdoor kan je het dak laten passen bij de rest van het huis. Pvc dakbedekking kost €55,- per vierkante meter, de levensduur hiervan is 25 jaar. Een goedkoper alternatief is bitumen of EPDM. Bitumen kost €45,- per vierkante meter, en heeft een levensduur van 25 jaar, en EPDM €50,- per vierkante meter, met een levensduur van 40 jaar. Bitumen is dus op den duur de meest voordelige optie.

Dakbedekking bij een hellend dak

Bij een hellend dak wordt er meestal gekozen voor dakpannen, riet of zink. Dakpannen kosten ongeveer €50,- per vierkante meter, deze hebben een levensduur van 30 jaar. Keramische dakpannen zijn iets duurder €60,- maar gaan gemiddeld 50 jaar mee. Hierdoor zijn ze een stuk voordeliger. Rieten dakbedekking gaat 40 jaar mee, maar kost €100,- per vierkante meter. De dakbedekking die het langst mee kan gaan is zink: 100 jaren, voor €80,- per vierkante meter.

We snappen dat dit veel informatie is om in één keer te lezen. In de onderstaande tabel kan je deze prijzen en levensduren in een handige grafiek vinden. Op Dakdekker-expert.nl vind je hier nog meer informatie over.

Soort dakbedekking Prijzen Levensduur
Bitumen €70,- tot €90,- 20 tot 25 jaar
PVC €75,- tot €95,- 20 tot 25 jaar
Epdm €95,- tot €120,- 35 tot 40 jaar
Groendak €60,- tot €65,- 55 tot 60 jaar
Betondakpannen €40,- tot €65,- 30 tot 35 jaar
Leien €55,- tot €95,- 35 tot 40 jaar
Riet €85,- tot €100,- 35 tot 40 jaar
Koper €95,- tot €¡25,- 75 tot 80 jaar
Zink €75,- tot €105,- 95 tot 100 jaar

Zo verleng je de levensduur van je dakbedekking

Met regelmatig dakonderhoud verleng je de levensduur van je dak. We raden aan om voor onderhoud altijd een dakdekker in te schakelen.

Dakonderhoud bestaat uit verschillende onderdelen. De dakdekker begint met een nauwkeurige inspectie van het dak. Vervolgens wordt er een dakreiniging uitgevoerd. Het is niet alleen bevorderlijk voor je dak wanneer het vrij is van mos en algen, maar het maakt eventuele beschadigingen ook beter zichtbaar. Tijdens een onderhoudsbeurt worden kleine beschadigingen direct gerepareerd. Bij grotere reparaties wordt een afspraak ingepland om de werkzaamheden uit te laten voeren.

Het is belangrijk om jaarlijks dakonderhoud uit te laten voeren. Tussendoor kun je prima zelf je dak regelmatig inspecteren. Controleer de dakbedekking, ga de dakgoten en afvoeren bijlangs om deze vrij te maken van bladeren en ander vuil.

Zo verleng je de levensduur van je dak!