Wat kun je met een IP camera?

Je kunt kiezen uit een verschillende soorten camera installaties als het op beveiliging aankomt maar wat is voor jou de beste keus en hoe maak je die?

Een professionele camera installatie

Er zijn eigenlijk twee meest gebruikte systemen: een camera systeem met een coax kabel en een camera installatie die werkt via internet. Een camera installatie die werkt via internet wordt een IP camera installatie genoemd. IP staat voor Internet-Protocol. Dit betekent niet meer dan dat de verbinding via internet gaat. Een IP camera is verbonden met een Network Video Recorder, afgekort tot NVR. Dit is een recorder die de beelden gemaakt door de IP camera opslaat. Eigenlijk kent een IP camera alleen maar voordelen.

Eenvoudige aansluitingen van een IP camera
Een IP camera kan met een UTP kabel verbonden worden aan de NVR. Het nadeel is dat je dan voor plaatsing van de camera afhankelijk bent van de lengte van de kabel. Het voordeel is dat je meestal geen extra stopcontact nodig hebt in de buurt van de camera. Stroomvoorziening en datatransport lopen veelal door dezelfde kabel.
Een andere mogelijkheid is gebruik van de Wifi. Je hebt dan geen kabel nodig. De IP camera maakt via je router verbinding met de NVR om de beelden op te slaan. Je moet alleen in dit geval wel een stopcontact in de buurt van de camera hebben want de camera heeft stroom nodig. Het voordeel is dat je eigenlijk waar je maar wilt de camera kunt plaatsen mits je voldoende bereik hebt.
Ook is er het stand-alone systeem. Een camera installatie waarbij je hebt geen NVR nodig hebt. De IP camera werkt nog steeds via de Wifi maar slaat de beelden op een SD kaart op. Is de kaart vol dan overschrijft de camera vanzelf de oudste beelden. Het enige wat je extra nodig hebt is het stopcontact voor de stroomtoevoer naar de camera.
Een camera installatie met een QR code is ook mogelijk. Je installeert de IP camera, scant de code op de camera met je smartphone en binnen een paar minuten heb je beeld via de app. Technische kennis heb je niet meer nodig.

Meer voordelen van een IP camera
Een ander groot voordeel van een IP camera is de live verbinding. Door de internet toepassing kun je overal, op de smartphone via een app, op de PC, de Ipad rechtstreeks zien wat er gebeurd op te beveiligde locatie. Dit maakt het systeem niet alleen geschikt voor beveiliging maar ook als babyfoon of video deurbel want de meeste systemen hebben een notificatiefunctie. Zodra er iets beweegt op de beelden krijg je een melding, soms vergezeld van een foto.
De beeldkwaliteit van een IP camera is ongelooflijk goed variërend van HP tot Full HD oplopend van twee MP tot acht MP. Sommige camera installaties hebben, buiten de 2.8 lenzen die ze allemaal hebben, en sterke Infra Rood waarmee in het donker goede beelden gemaakt kunnen worden ook starlight technologie waarmee zelfs met het kleinste beetje licht nog kleur gedetecteerd wordt.
Een IP camera installatie is door de superieure beeldkwaliteit en eenvoudige installatiemogelijkheden voor iedereen te installeren en te gebruiken, zelfs zonder technologische kennis.

 

Profielfoto van Avicam
Avicam
J.L. van Rijweg 62, 2713JA Zoetermeer