Foto: 2016/tips-voor-een-veilig-huis.jpg

Top 7 tips voor een veilig huis

Iedereen wil dat zijn huis veilig is. Bij een dagje weg of vakantie wil je geen inbrekers. Lees hier tips hoe je ervoor zorgt dat jouw veilig is of wordt.

1. Houd waardevolle spullen uit het zicht!

Veel inbrekers zijn ook wel gelegenheidsinbrekers. Ze hebben niet van te voren bedacht om in een bepaald huis te gaan inbreken, maar zien bijvoorbeeld een nieuwe iPad, televisie of spelcomputer in het huis staan. Geef inbrekers dus niet deze kans en zorg ervoor dat je alle waardevolle spullen uit het zicht houd.

2. Leg geen reservesleutel in je tuin voor gevallen van nood

Veel mensen vinden het handig om een reservesleutel te hebben. Er zijn dan ook veel mensen die deze op een 'geheime' plek in de tuin verstoppen. Veel inbrekers zijn hier op voorbereid en het is voor hen dan ook echt niet moeilijk om de sleutel te vinden. Wees dus slim en leg geen extra sleutel in je tuin. Wanneer je vergeetachtig bent kan je beter een keycord kopen zodat je de sleutels niet kwijt raakt.

3. Doe de ramen dicht als je weg gaat

Naast de deur is het raam ook een veelgebruikte manier voor inbrekers om binnen te komen. Zorg er dat al je ramen dicht zijn wanneer je weg gaat. Vergeet vooral niet de kleinere raampjes, zoals die in de wc of badkamer.

4. Bevriend met de buren? Geef hen een sleutel van je huis

Beter een goede buur, dan een verre vriend. Dat gezegde bestaat niet voor niets. Bij de tweede tip is het belang van een 'schone' tuin al gewaarborgd. Nu zitten sommige mensen met een probleem omdat ze toch die extra sleutel willen. Niets is handiger dan (een van) je buren een sleutel te geven. Mocht er iets zijn in je huis kunnen ze zo naar binnen. Ben je de sleutel vergeten, kan je ze zo bij hen ophalen! Als je hele aardige buren hebt willen ze misschien in de vakantie zelfs je plantjes water geven.

5. Plaats dubbel glas in je ramen!

Het raam is een van de meest gebruikte ingangen voor inbrekers. Maak het de inbrekers dus lastig, en plaats dubbel glas in je ramen. Dubbel glas plaatsen klinkt misschien heel moeilijk en tijdrovend, maar een goede glaszetter heeft het in een paar uurtjes voor elkaar. Met dubbel glas kunnen dieven niet alleen moeilijker naar binnen, maar het is ook veel tijdrovender voor hen.

6. Zet geen 'groot' tuinmeubilair onder het raam.

Wanneer dieven een opening in het raam zien, of ook maar een mogelijkheid tot binnenkomen, moeten ze naar boven. Vaak proberen inbrekers een constructie te maken van tuinmeubilair en andere spullen uit de omgeving. Zorg er dus voor dat je geen groot meubilair onder je ramen hebt staan. Nog beter, om het helemaal niet in je tuin te hebben staan!

7. Gebruik lampen binnenshuis met een tijdschakelaar.

Zeker als je een langere tijd weg bent, valt het dieven echt wel op dat je niet thuis bent. Maak dus gebruik van meerdere lampen met een tijdschakelaar. Zet er één in de woonkamer, keuken en slaapkamer. Het licht schrikt dieven af, omdat het lijkt alsof er iemand thuis is.

Reacties