Driekwart doet voorzichtig of helemaal de deur niet open als er ’s avonds wordt aangebeld

Nationale Inbraak Preventie Weken

16 Mei 2018

Veiligheid heeft niet altijd alleen met goede sloten of alarmsystemen te maken. Zo kan verlichting bij de voor- of achterdeur ervoor zorgen dat een inbreker wegblijft en liever ergens in het donker zijn slag slaat. Diezelfde verlichting kan ook zorgen voor een gevoel van veiligheid als er ’s avonds wordt aangebeld. Ruim de helft is voorzichtig en doet alleen de deur open als men in dat kunstlicht door een ruit of deurspion of videocamera (ongeveer 10% heeft zo’n beveiliging) de bezoeker kan herkennen of als het bezoek vooraf is aangekondigd. Staan er vreemden aan de deur dan wordt er veelal niet opengedaan. Een vijfde doet als het donker is, veelal uit onzekerheid of angst, de deur niet meer open. Mannen doen over het algemeen gemakkelijker hun voordeur open dan vrouwen.

Slimmere verlichting

“Omdat het zo duidelijk een gevoel van veiligheid geeft, zien we dat een zeer ruime meerderheid (85%) verlichting aan de buitenzijde van zijn of haar woning toepast” zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken. “Ruim tweederde daarvan gebruikt slimme verlichting die werkt op een bewegingssensor (36%), lichtsensor (20%) of timer (11%). Verlichting die gebruik maakt van een app op het mobieltje en waarvan de lampen via wifi worden aan- en uitgeschakeld, moet duidelijk nog aan een opmars beginnen (1,3% heeft dit). Een kwart doet de buitenlampen gewoon handmatig met een schakelaar aan en uit.

Spullen mee naar de slaapkamer

Er wordt vaak gewaarschuwd om kostbare spullen, vooral ook ’s nachts, niet in het zicht te leggen. Toch laat ongeveer 1 op de 3 mensen hun sleutels en autosleutels liggen waar ze zijn neergelegd toen men thuis kwam. Vrouwen nemen hun handtas in veel gevallen (45%) ook niet mee naar de slaapkamer. Voorzichtiger is men met zijn of haar mobieltje, die gaat het vaakst (53%) mee naar de slaapkamer, maar of dat uit veiligheidsoverwegingen is, of dat men hem nog wel eens gebruikt in de slaapkamer, bijvoorbeeld als wekker, is niet bekend. Daarnaast worden horloges en sieraden vaak wel mee naar de slaapkamer genomen of in een kluis of andere veilige plek uit het zicht geplaatst.

Controleer zelf je eigen huis

Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 50.000) is het volgens Staal nog steeds nodig om aandacht te blijven besteden aan inbraakpreventie. “Gelukkig zien meer en meer mensen in dat het verstandig is om af en toe een onderdeel van je huis op inbraakgevoeligheid te controleren. Haal er meteen een PKVW-expert bij of begin met de InbraakPreventieCheck op de website van de stichting (www.inbraakmislukt.nl). Daarmee kun je zelf ook op eenvoudige wijze zowel je voor- en achterdeur als je ramen checken. Zie je aan de hand van de foto’s dat je zelf een slecht slot hebt, dan helpt de check je op weg hoe je de veiligheid kunt verbeteren. Wil je een goede kluis, een elektronisch alarmsysteem plaatsen of verlichting buitenshuis, ook dan helpt de InbraakPreventieChecck je met tips op weg.

Meer over inbraakpreventie lezen? Klik hier.

Reacties