Foto: heroal-rolluik-beveiliging

Meer veiligheid binnen de eigen vier muren

Hoe heroal veiligheidsrolluiken de inbraakwering doelmatig verbeteren.

Inbraak binnen de eigen vier muren is volgens een studie van het Federale Politiekantoor (Duitsland) de meest gevreesde misdaad. Om de eigen woning in een veilige plek te veranderen en daarmee de woonkwaliteit wezenlijk te verbeteren, biedt heroal gecertificeerde veiligheidsrolluiken aan, die met weerstandsklassen tot aan RC 3 – en in combinatie met heroal ramen tot aan RC 4 – voor doelmatige inbraakwering zorgen.

Ook al heeft de misdaadstatistiek van de Duitse politie voor 2019 een teruggang van woninginbraak geregistreerd en vanwege de Coronacrisis voor 2020 de laagste stand van deze statistiek sinds haar begin in 1981 voorzien, zijn inbraken volgens deze studie van niet gemelde inbraken toch de vaakst gevreesde misdaad. (Duits slachtofferonderzoek, 2017; Federatie van het Duitse Verzekeringenwezen, 2020). In 2019 ontstond in Duitsland daardoor een schade van bijna 292 miljoen Euro – alleen al vanwege het gestolen goed (misdaadstatistiek van het Duitse Federale Politiekantoor, 2019). Om woningen tegen onuitgenodigde gasten te beschermen, biedt heroal rollluiken met verschillende inbraakweerstandsklassen aan. Als enig systeemhuis, dat zowel rolluiken, zonwering en roldeuren, alsook ramen, deuren en vliesgevels in zijn portefeuille heeft, schept heroal daarbij synergiën, die juist in combinatie met de gebouwbeveiliging voordeel brengen.

Dat is wat heroal veiligheidsrolluiken inbraakwerend maken

Het is de juiste combinatie, die het hem doet: heroal veiligheidsrolluiken zijn van verschillende componenten voorzien, die gezamenlijk een rolluik in een inbraakwerend veiligheidsrolluik veranderen. De rolluiklamellen zijn, afhankelijk van de gewenste weerstandsklasse, van aluminium (tot RC 2) of roestvrij staal (RC 3) gemaakt. De weerstandsklasse („resistance class“) geeft daarbij aan hoe lang, met welk gereedschap en met welke aggressiviteit de dader een gebouw probeert binnen te dringen. Bij rolluiken met weerstandsklasse RC 2, zal een onervaren dief met eenvoudig gereedschap zoals een schroevendraaier of koevoet, een gesloten en vergrendeld doorgang binnen drie minuten open kunnen breken. De inbreker probeert daarbij meestal om goede gelegenheden te benutten, heeft maar weinig informatie over de waarschijnlijke weerstandsgraad van het bouwproduct, heeft ook weinig tijd en vermijdt lawaai te maken. Houdt een gesloten rolluik vijf minuten stand tegen een inbreker met meerdere schroevendraaiers, boorgereedschap of koevoet, dan krijgt het bouwonderdeel de hogere klasse RC 3. Ook bij deze weerstandsklasse probeert de inbreker om gunstige gelegenheden te benutten, heeft echter meer informatie over de waarschijnlijke weerstandsgraad van het bouwproduct en houdt rekening met zowel tijd als lawaai.

heroal rolluiken worden gekenmerkt door een bijzonder grote wanddikte en uiterst dicht en hard isolatieschuim, waardoor de rolluiklamellen bijzonder sterk zijn. Om het naar boven schuiven en uitnemen van het rolluikpantser moeilijk te maken, hebben de veiligheidsrolluiken ook nog optilbeveiliging Click Stop tegen omhoog schuiven (RC 3). Deze is verborgen en blokkeert het opwikkelen in de rolluikkast. Om er dan ook nog voor te zorgen dat de kast niet eenvoudig geopend kan worden, is deze daartegen beveiligd. Een speciaal mechanisme sluit de kast af, zodat deze na de montage alleen nog met een speciale sleutel geopend kan worden. In combinatie met kappen van een hoogwaardige aluminium-legering en de stalen zijkappen met wanden van ruim 3 millimeter dik voldoet de rolluikkast aan de eisen voor weerstandsklasse RC 2 en RC 3. Geëxtrudeerde geleiders maken het inbreken nog extra moeilijk: De zeer stevige ingewalste inzetstukken zorgen voor een stabiele stand van het rolluikpantser en een veilige en stille loop. De eveneens geëxtrudeerde kantelende eindlijst met RC 3 voltooit het veiligheidsrolluik. Deze kan zwaar belast worden, verhindert het oprollen, naar boven schuiven of eruit trekken van het rolluikpantser, sluit goed af in verband met de warmteisolatie en heeft ook een aanslag, zodat het pantser zonder klemmen kan worden afgewikkeld.

Afhankelijk van het materiaal en de componenten bereiken heroal veiligheidsrolluiken een gecertificeerde weerstandsklasse tot RC 3. Worden de rolluiken met heroal ramen gecombineerd, dan komt men bij RC 4. De certificatie voor de inbraakwering werd door het instituut voor venstertechniek van het ift-Rosenheim uitgevoerd.

Individualiteit en functionaliteit – een sterk duo

Naast de inbraakwering beschikken heroal veiligheidsrolluiken over andere eigenschappen, die ze tot een ideaal onderdeel voor de woningbouw maken.

heroal veiligheidsrolluiken bieden bescherming tegen weersinvloeden, en zijn door externe instituten gecertificeerd. Ze zijn bestand tegen corrosie, wind en hagel. Bovendien hebben ze een gunstige invloed op de energie-efficiëntie van een gebouw. In de zomer zorgen heroal veiligheidsrolluiken voor koele kamers en in de winter voor een verbeterde warmteisolatie – zo heeft men altijd een prettig klimaat in de woonruimten. Vanwege de bescherming tegen inkijk en lawaai dragen ze ook bij tot de nodige privésfeer en rust bij u thuis. Extra comfort krijgt men nog door de mogelijkheid om de techniek met wandzender, afstandsbediening of het aanwezige Smart-Home-systeem te besturen.

Ook het design, die bij de hele gebouwschil past, speelt bij heroal een beslissende rol. Bij veiligheidsrolluiken van aluminium heeft men veel designvrijheid, want ze kunnen voorzien worden van een van de vele RAL-kleuren of de kleurschakeringen van Les Couleurs® Le Corbusier. Dankzij de coating met de heroal hwr-poedercoating en de 2 lagen diklak zijn ze daardoor bijzonder kleurecht en net zo weerbestendig als rolluiken van roestvrij staal, die tot de puristische, industriële stijl behoren.

heroal veiligheidsrolluiken zijn als opbouw elementen beschikbaar, ze zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als voor montage achteraf, tijdens een renovering of verbouwing.

Meer informatie: www.heroal.nl

Reacties