Foto: rookmelders-gezinswoning

Hoe vitaal zijn rookmelders voor een gezinswoning?

In Nederland maken steeds meer mensen de keuze over te stappen van sigaretten naar e-smoking.

Guido van Loon

Op deze manier worden slechte stoffen uit sigaretten vermeden en kan er vaak een keuze gemaakt voor een smaak van de rook. Doordat er minder zwarte rook en minder geur van e-sigaretten afkomt, zijn er minder bezwaren deze binnen te roken. Er bestaat echter een kleine kans dat de rookmelder thuis hierdoor afgaat. De verleiding is dan misschien groot deze weg te doen of uit te zetten, maar hoe belangrijk is een rookmelder eigenlijk in een gezinswoning?

Binnen roken met e-sigaretten

Door de opkomst van slimme sigaretten wordt er steeds vaker binnen gerookt. Een E-sigaret ruikt beter, produceert minder ‘vieze’ rook en is minder schadelijk dan reguliere sigaretten. De rook ruikt bijvoorbeeld naar aardbei, pepermunt of bubblegum. Ondanks dat de rook lichter is kan deze nog altijd opgevangen worden door de rookmelder. Vervelend natuurlijk, als de rookmelder zonder directe aanleiding of gevaar afgaat, maar de reactie deze uit te schakelen is niet aan te bevelen.

Waarom een rookmelder vitaal is

De rookmelder uitschakelen wordt niet aanbevolen. Misschien heb je het gevoel dat je het zelf opmerkt als er vuur is, of dat er geen directe dreiging is. Hier is een rookmelder echter juist voor bedoeld: preventie als je zelf niet in staat bent op te letten. Met name in gezinswoningen, waar veel (slaap)kamers zijn is een rookmelder essentieel om het hele huis wakker te schudden als het een keer nodig is. Wil je rookmelder toch tijdelijk uitzetten, denk dan in ieder geval aan het volgende:

- Zet voor jezelf een reminder om de rookmelder weer aan te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door een wekker op je telefoon te zetten. Op deze manier weet je zeker dat de rookmelder weer aanstaat als je naar bed gaat.

- Zorg voor rookmelders in de verschillende ruimtes. Als je in de woonkamer graag een e-sigaret rookt kan het lonen de rookmelder iets te verplaatsen. Hang hem bijvoorbeeld op de gang.

- Zorg voor rookmelders op elke verdieping van je gezinswoning. Het is verstandig op alle verdiepingen van het huis een rookmelder te hebben. Je weet immers niet waar vuur kan uitbreken.

Al met al blijven rookmelders essentieel in gezinswoningen. Hoewel huizen steeds brandveiliger worden, is het van groot belang jezelf en je gezin zo veilig mogelijk te houden. Dus ook als je graag binnen rookt, denk dan aan alternatieven om toch je rookmelders aan te kunnen houden. Veiligheid gaat immers altijd voorop!

Reacties