Foto: Brandveilig-wonen-101

Brandveilig wonen 101

Voorkom de grootste nachtmerrie van een brand met de juiste voorzorgsmaatregelen.

Eén van de grootste nachtmerries van vrijwel elke huiseigenaar, is een brand in huis. Je ziet het weleens op TV en krijgt de kriebels wanneer je bedenkt dat dit jou ook had kunnen overkomen. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van maatregelen die we kunnen nemen om de risico’s op een beginnende brand zoveel mogelijk te verkleinen. Daarnaast zijn er nog tal van zaken die zich richten op de bestrijding van beginnende vuurhaarden en de alarmering hiervan, zodat escalatie voorkomen kan worden. Al deze maatregelen vallen onder het begrip brandveiligheid. Om ervoor te zorgen dat je volledig brandveilig woont zijn er een aantal zaken die je in ogenschouw moet nemen. Om je hierbij te helpen zijn zowel de overheid met het Bouwbesluit, alsook gespecialiseerde brandbeveiligingsbedrijven je graag van dienst.

Het Bouwbesluit helpt bij het creëren van de juiste voorwaarden voor brandveilig wonen

De overheid heeft een aantal maatregelen getroffen die ervoor moeten zorgen dat elk pand in Nederland is voorzien van een aantal basisvoorwaarden op het gebied van brandveiligheid. Deze regelgeving en voorwaardes zijn samengevoegd in een document genaamd Bouwbesluit 2012. Dit document bevat tal van maatregelen waaraan elk pand dient te voldoen, deze maatregelen zijn uiteraard aangepast op de functie en het type van het gebouw. Met betrekking tot een woning zijn hier bijvoorbeeld zaken in opgenomen zoals brandblussers en rookmelders. Naast de zaken vermeld in het Bouwbesluit, kun je zelf ook nog extra voorzorgsmaatregelen nemen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van blusdekens of sprinklers indien dit nodig is.

Brandvertragend impregneren is een effectieve trend om brandverspreiding tegen te gaan

Naast het plaatsen van brandbestrijdings- en alarmeringsapparatuur, zijn er ook maatregelen die genomen kunnen worden om beginnende vuurhaarden te vertragen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld brandwerende deuren. Een trend op dit gebied die we steeds vaker terugzien, is het brandvertragend impregneren van meubilair. Dit is een relatief goedkope maatregel, waarbij verschillende meubelstukken behandeld kunnen worden en niet meer of een stuk minder brandbaar zijn. Een eenvoudige zitbank kan bijvoorbeeld in enkele seconden in vlammen opgaan en verspreiding van een vuur versnellen. Wanneer deze echter geïmpregneerd is vat de bank geen vlam en zal deze enkel smeulen en de brand zicht niet of aanzienlijk minder snel verspreiden. Niet alleen meubilair maar ook bijvoorbeeld verf kan geïmpregneerd worden, waardoor muren brandvertragend kunnen werken.

Zorg ervoor dat je niet alleen de juiste apparatuur hebt, maar dat deze ook periodiek gekeurd wordt

Het plaatsen van brandblussers is een zeer effectief middel om beginnende vuurhaarden in de kiem te smoren. Een brandblusser is eenvoudig te bedienen en je bent ook niet afhankelijk van de hulpdiensten om deze te gebruiken. De keuken is bijvoorbeeld een plek met een verhoogd risico op brand, door hier een brandblusser te plaatsen kun je escalatie voorkomen bij een keukenbrand en kan een eenvoudige blusser je hele huis en gezin redden! Brandblussers zijn te verkrijgen in verschillende soorten. Zo zijn er bijvoorbeeld poederblussers en schuimblussers. In woningen wordt er meestal gebruik gemaakt van poederblussers, die ervoor zorgen dat de zuurstof toevoer naar een beginnende brand direct gestopt wordt. Het plaatsen van de brandblussers is nog niet alles, want om de apparatuur in de juiste staat te houden, moeten ook nog periodiek een brandblusser controle verricht worden. Een brandbeveiligingsbedrijf kan hierbij helpen. Dit type bedrijven geeft advies op maat op het gebied van brandbeveiligingsmaatregelen en in veel gevallen kun je hier de brandbestrijdingsmiddelen ook aanschaffen inclusief een contract met periodieke keuringen. Door hiervoor te kiezen weet je zeker dat al je apparatuur altijd werkt en in een goede staat verkeerd en je zogezegd brandveilig woont.

Ten slotte, voor appartementen hoger dan 20 meter of moeilijk bereikbaar is een zogenaamde droge blusleiding wettelijk vereist. In dit geval is afpersen droge blusleiding noodzakelijk iedere vijf jaar. Waarschijnlijk zal de appartementen eigenaar hier reeds een regeling voor getroffen hebben met een brandveiligheid specialist, maar het kan geen kwaad om dit na te gaan door ernaar te vragen bij de verhuurder.

Reacties