Zo blijft de hitte buiten

Verticale schermen zorgen voor koelte in huis en besparen energie.

27 September 2021

De klimaatverandering bezorgt ons nu al enkele jaren extreem hete zomers. Daarom wordt er steeds meer gebruikgemaakt van airconditioners en ventilatoren om het in huis draaglijker te maken. Maar deze apparaten verbruiken veel stroom. Het is dus zinvoller om grote ramen aan de buitenkant van verticale schermen te voorzien. Hierdoor wordt het koel in huis en wordt het klimaat beschermd.

Recordtemperaturen als teken van de klimaatverandering hebben ons de afgelopen zomers wekenlang laten zweten. Er werden daarom erg veel airconditioners en ventilatoren gekocht. Dit zijn echter energieslurpers die het milieu alleen maar meer belasten. En dat terwijl er zinvolle alternatieven zijn om de ruimten in huis koel te houden. Een verticaal scherm is zo'n alternatief. Door verticale schermen kan de warmte in de zomer buiten worden gehouden.

De zonwering automatisch bedienen

Zonweringproducent markilux biedt zelfs meerdere modellen voor ramen van elke afmeting aan. De schermen kunnen eenvoudig aan de huismuur worden gemonteerd of in een nis worden ingebouwd. Vooral de modellen met tracfix-systeem, waarbij het zonweringdoek door een soort ritssluiting in een frame wordt geleid, sluiten het raam volledig af. Bovendien reflecteren speciale deeltjes op het oppervlak van de stof overdag een deel van de warmtestralen. Het is raadzaam om alle ramen op het zuiden te beschaduwen en het openen en sluiten van de schermen automatisch te regelen, zodat het koeleffect van het scherm goed wordt benut. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van sensoren of een timer. De schermen kunnen in een smarthomesysteem worden geïntegreerd, zodat de zonwering praktisch via een app op een smartphone kan worden aangestuurd.

Door schermen kosten en energie besparen

Op deze manier kan de temperatuur in een ruimte aanzienlijk worden verlaagd. Tegelijkertijd wordt het stroomverbruik verminderd. Want actief koelen is dan, afhankelijk van de gewenste temperatuur, wellicht niet meer nodig. Dat zou niet alleen ons klimaat ten goede komen, maar bespaart ook geld. Een verticaal scherm heeft echter nog meer voordelen: het biedt bescherming tegen verblindend licht en zorgt voor privacy, zonder een ruimte volledig te verduisteren. Het semitransparante zonweringdoek zorgt voor een vrij uitzicht, dompelt ruimten in een zacht licht en laat 's avonds, als het raam wordt geopend, koele lucht naar binnen stromen. Verticale schermen zorgen dus voor huiselijkheid in de woning en zijn kosten- en energiebesparend.

Meer informatie: www.markilux.com

Meer van Markilux
Reacties