Foto: zonwering-op-zonne-energie-1

Met het oog op de toekomst: zonwering op zonne-energie

We worden ons steeds meer bewust van de schade die we het milieu aanbrengen.

Guido van Loon

Bijvoorbeeld door het afval te scheiden en zonnepanelen op het dak te plaatsen zijn we de goede weg ingeslagen. Wist je dat er tegenwoordig ook zonwering met ingebouwde zonnecellen bestaan? Het levert niet alleen een bijdrage aan een beter milieu maar is ook nog eens goed voor de portemonnee, reden genoeg om de mogelijkheden eens te bekijken.

Hoe werkt het precies?

Een zonnescherm dat werkt op zonne-energie ziet er aan de buitenkant niet veel anders uit dan een ‘normaal’ zonnescherm. Tot op heden wordt elektrische bediening via zonne-energie voornamelijk toegepast op screens en rolluiken. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ook overige typen zonwering als markiezen, knikarmschermen en uitvalschermen op basis van zonne-energie bediend worden. Zonwering op zonne-energie werkt door middel van zonnecellen die aan de bovenkant van het screen of rolluik bevestigd zijn, onderstaande afbeelding laat een mooi voorbeeld zien. Deze zonnecellen vangen het daglicht op en voeden vervolgens de accu van het zonnescherm. Op deze manier kan de zonwering altijd met een draadloze handzender bediend worden zonder dat er gebruik wordt gemaakt van netstroom.

Waarom is het een verstandige keuze?

Zonwering op zonne-energie is een verstandige investering die je in de loop der jaren gaat terug verdienen. Zo ben je voor een rolluik dat werkt op zonne-energie gemiddeld € 250 duurder uit dan een rolluik met elektrische motor, maar ga je dit verschil in prijs terugverdienen doordat je geen gebruikmaakt van netstroom en de waarde van je woning toeneemt bij eventuele verkoop.

Met aanschaf van zonwering op zonne-energie maak je jouw huis energiezuiniger en draag je bij aan een beter milieu. Tegelijkertijd is het handig om eens te kijken welk energielabel jouw huis heeft. Het energielabel varieert tussen A (heel zuinig) en een G (zeer onzuinig). Aan de hand van een energielabel kunnen kopers en huurders direct zien hoe zuinig het huis is. De verkoper is verplicht om te laten zien welke energielabel het huis heeft, gebeurt dit niet, dan kan dit een boete van € 400 opleveren. Om dit te voorkomen en om inzicht te krijgen in de huidige staat van je woning is het verstandig om een energielabel aan te vragen. Daarnaast bouw je met zonwering op zonne-energie aan een duurzamere woning waardoor ook de waarde van je huis gaat toenemen!

Inspiratie opdoen?

Zonwering is niet alleen effectief, maar voegt ook wat extra’s toe aan je huis. In de zomer is het heerlijk vertoeven onder je zonnescherm en met een rolluik op zonne-energie blijft het op zolder lekker koel. Voor ieder huis is er een ideale oplossing om in de zomer te genieten en een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst.

Bron afbeeldingen

Reacties