Top 5 meest populaire kerstverlichting voor buiten

Buiten kerstverlichting is razend populair. Als het ’s ochtends laat licht wordt en ’s avonds vroeg donker, is het gezellig om lampjes buiten te hebben.

15 November 2018

We doen het in Nederland nog niet zo uitbundig als in Amerika, maar er is wel een duidelijke trend. Van een buitenkerstboom tot een versierde dakgoot of heg: er komt steeds meer mooie kerstverlichting bij. Dit is een top 5 van de meest populaire kerstverlichting voor buiten.

1. IJspegelverlichting aan de dakgoot

IJspegelverlichting is verreweg de populairste buiten kerstverlichting. Dat heeft te maken met de eenvoud ervan. Je bevestigt de hoofdlijn van de lampjes langs de dakgoot, schutting of andere rechte rand. De lampjes hangen vanzelf in strookjes naar beneden, waardoor je een ijspegel effect krijgt. De wat luxere ijspegel kerstverlichting heeft ook een mooi twinkelend effect waarbij enkele lampjes flitsen, wat een subtiel sprookjesachtig effect geeft.

Koppelbare ijspegelverlichting kan aan elkaar worden bevestigd in een steeds langere strook. Zo kun je bijvoorbeeld je hele dakgoot versieren zonder dat je heel veel stekkers naar een stopcontact moet krijgen. Dat is natuurlijk een stuk gemakkelijker! Bovendien is koppelbare verlichting doorgaans sterker en van betere kwaliteit dan niet-koppelbare verlichting die je bij een gemiddeld tuincentrum of bouwmarkt kunt krijgen. De snoeren gaan veel langer mee en zullen minder snel beschadigd raken.

2. Kerstverlichting in een boomBomen versieren doen we niet alleen binnenshuis. Ook buiten is het een mooie manier om lampjes op te hangen in de tuin. Je kunt naaldbomen, zoals dennen en sparren, doorgaans heel gemakkelijk versieren. Wel moet je er natuurlijk aan denken de kerstlampjes vast te maken. Anders kunnen ze uit de boom waaien. Er zijn speciale klemmetjes voor om de lampjes gemakkelijk aan de takken vast te maken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon gebruik maken van tie-wraps (kabelbinders). Al moet je wel goed oppassen als je deze weer losknipt, dat je niet het snoer van de lampjes beschadigd.

Je kunt ook loofbomen heel mooi versieren met kerstlampjes. De lichtjes worden dan rond de takken gewikkeld, waardoor je de contouren van de boom ook in het donker kunt zien. Meestal wordt hiervoor koppelbare kerstverlichting gebruikt, omdat het snoer anders te kort is voor de hele boom en omdat koppelbare snoeren steviger zijn. Het is het mooist als je hiervoor koppelbare verlichting gebruikt met iets grotere lampjes. Mini lapjes zijn meestal te klein voor een buiten boom, waardoor je een schraal en kaal effect krijgt.

3. Minilampjes en clusterverlichting


De laatste jaren zie je steeds minder ouderwetse kerstgloeilampjes. Ze worden allemaal vervangen door kleine LED lampjes. Een voordeel daarvan is dat je nu ook strengen hebt met minilampjes en clusterverlichting. Zo heb je veel meer kleinere lampjes in plaats van minder grote lampjes. Het mooiste is nog dat je zelfs met meer dan 1000 minilampjes, nog steeds minder stroom gebruikt als vroeger met 10 kerstgloeilampjes!

Minilampjes en clusterverlichting zijn heel geschikt om heggen, struiken en grote planten mee te versieren. Zo krijg je heel snel meer kerstsfeer in je tuin! Als je de lichtjes goed wilt verdelen over een groter oppervlak gebruik je meestal minilampjes. Samen hebben ze dan een goede lichtopbrengst en komt de heg of struik er mooi uit. Wil je liever in strengen verlichten, dan gebruik je clusterverlichting. Dit is vooral mooi voor een rand langs de heg of het accentueren van bepaalde lijnen.

4. Vlaggenmast kerstboomHeb je geen bomen in je tuin, maar wil je toch een mooi kerstboom effect? Je kunt dit effect ook bereiken met behulp van een vlaggenmast in je tuin. Met kerstverlichting die speciaal gemaakt is voor vlaggenmasten, kun je je mast omtoveren in een prachtige grote kerstboom lichtfiguur van 6 meter, 8 meter of zelfs 10 meter hoog (afhankelijk van de hoogte van je vlaggenmast). Mocht je geen vlaggenmast hebben, maar wil je toch een grote vlaggenmast kerstverlichting in je tuin? Kies dan voor een tijdelijke deelbare vlaggenmast die je na de Kerst uit elkaar kunt halen en compact kunt opslaan in een klein pakket.

Heb je niet de ruimte in je tuin voor een vlaggenmast kerstboom van 6 meter, dan kun je ook gaan voor een iets kleinere kerstboom op paal. Dan krijg je een compleet pakket van een paal met verlichting die je zo in de tuin kunt plaatsen. Deze kerstboom op paal pakketten zijn beschikbaar in 2 meter, 3 meter of 4 meter hoog. In het donker krijg je met zo’n kerstboom op paal een heel bijzondere uitstraling. Dit is niet alleen mooi maar vooral ook heel praktisch als je verder geen (hoge) objecten hebt om te versieren, zoals bomen of struiken.

5. Kerstboom met klassieke kaarsjes

De meeste kerstverlichting die je tegenwoordig ziet is moderne LED verlichting. Maar veel mensen verlangen terug naar de mooie, eenvoudige kaarsjes van vroeger. Gelukkig kun je die nu ook kopen in LED variant! Het zijn eigenlijk wel LED lampjes, maar ze zien er precies zo uit als de lampjes van vroeger inclusief de zachte warme lichtkleur. Zo krijg je een heel sfeervol en klassiek uiterlijk van je kerstboom, maar tegelijkertijd bespaar je wel 95% van de energie die de oude lampjes zouden gebruiken.

Bovendien gaan deze mooie LED kaarsjes veel langer mee. Je kunt ze op de ouderwetse manier in de kerstboom plaatsen met behulp van een knijper aan elk lampje. Ze hebben een vrij hoge lichtopbrengst, dus heb je minder lampjes nodig om een boom te versieren. Een groot voordeel is dat de kaarsjes ook overdag heel mooi zijn in de kerstboom!

Welke kerstverlichting kan buiten?

Natuurlijk moet je bij buitengebruik rekening houden met de waterdichtheid van de lampjes. Je kunt dit zien aan de IP waarde. De IP waarde die lampjes voor buitengebruik minimaal moeten hebben is IP44. Deze lampjes zijn goed bestand tegen regen en spatwater. Tegenwoordig is het met LED lampjes een stuk gemakkelijker geworden om ze waterdicht te maken. Daarom is de meeste LED kerstverlichting geschikt voor binnen én buiten, terwijl je daar vroeger speciale (en veel duurdere) buiten kerstverlichting voor moest kopen.

Naast deze vijf soorten kerstverlichting voor buiten zijn er nog véél meer mogelijkheden. Zo heb je verlichte bollen, kerststerren en lichtgordijnen voor buiten. Maar ook kun je gaan voor gekleurde kerstverlichting, netverlichting en ga zo maar door. Wil jij alles weten over kerstverlichting? Je vindt heel veel inspiratie op KerstverlichtingBuiten.com!

Reacties