Alles wat je moet weten over solar tuinverlichting

Solar tuinverlichting is een begrip dat je misschien al wel eens voorbij hebt zien komen. Maar wat is het en waarom is dit voor je tuin een goede optie?

Guido van Loon 26 Maart 2021

Wij leggen het in deze blog voor je uit.

Wat is solar tuinverlichting?

Solar tuinverlichting kun je ook tuinverlichting op zonne-energie noemen. Dit zijn dus lampen waarin kleine zonnepanelen gemonteerd zijn en die eigenlijk net zo werken als de zonnepanelen op het dak van je woning: met behulp van zonlicht wordt er elektrische energie opgewekt. Dit wordt opgeslagen in oplaadbare batterijen waarmee de lamp, als je deze aanzet, van stroom wordt voorzien. Zonlicht zorgt op deze manier voor het verlichten van je tuin, ook ’s avonds.

 

Wees trouwens niet bang dat je op een druilerige dag je lampen niet aan kunt zetten. Niet alleen kan het resterende beetje energie dat er is achtergebleven in de oplaadbare batterijen vaak nog wel omgezet worden in verlichting, ook zorgt het daglicht en indirecte zonlicht er op een bewolkte dag voor dat de zonnepanelen alsnog kunnen opladen. Zo kun je ongeacht het weer gebruikmaken van je solar tuinverlichting.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn een aantal redenen waarom solar tuinverlichting een goede keuze is. Hieronder hebben we deze voor je op een rijtje gezet:

 

  • Milieuvriendelijk
   Een van de voornaamste redenen waarom mensen voor solar tuinverlichting kiezen is uiteraard dat het beter is voor onze aarde. De zon is een grote energiebron waar onuitputtelijk gebruik van gemaakt kan worden. We noemen dit groene energie. Doordat er gewerkt wordt met zonnepanelen hoeft er voor het aanzetten van de lampen geen andere energie opgewekt te worden en wordt dit proces, waarbij fossiele brandstoffen verbrand worden en CO2 wordt uitgestoten, op een veel duurzamere manier gedaan. Dit is dus de beste keuze voor onze aarde, maar zorgt ook voor een besparing op je energierekening.

  • Flexibiliteit
   Het handige van dit soort tuinlampen is daarnaast dat ze snoerloos zijn. Immers: de energie komt niet uit het stopcontact, maar van de zon. Dit betekent dat je geen rekening hoeft te houden met de nabijheid van een stroomvoorziening als je dit soort lampen aan je tuin gaat toevoegen. Zo kun je je solar tuinverlichting ook diep in de tuin plaatsen en ben je een stuk flexibeler bij het creëren van jouw eigen lichtplan.

  • Makkelijke installatie
   Samenhangend met het vorige punt zorgt het gebrek aan elektriciteitskabels er ook voor dat je je solar tuinlampen zeer snel kunt installeren in de tuin, zonder de bekabeling in te hoeven graven. Ook als je niet zo handig bent kun je deze lampen dus eenvoudig aan je tuin toevoegen. 

In deze blog hebben we uitgelegd waarom solar tuinverlichting kopen voor iedereen een goed idee is, onder meer door de makkelijkste installatie en het duurzame karakter. Zo kun je je tuin verlichten op een manier die goed is voor je portemonnee en voor de aarde.

Reacties